Sedam trikova da se oraspoložite ZA SEKUND!

Jedna psihološka studija je pokazala da, dok nam je s jedne strane mali deo naše individualne sreće predodređen genetikom i svakodnevnim okolnostima, čak 40 odsto može biti kontrolisano našim mislima i postupcima

  • 0

Nije ništa neobično da se ponekad osećate tužno. No, često nam do takvog stanja dolazi i zbog potpuno banalnih i zapravo nevažnih sitnica.

Gaj Vinč, psiholog i autor knjige "Emotional First Aid: Healing Rejection, Guilt, Failure and Other Everyday Hurts" tvrdi kako do lošeg raspoloženja može doći kada zaboravimo nekome da čestitamo rođendan.

Jedna psihološka studija je pokazala da, dok nam je s jedne strane mali deo naše individualne sreće predodređen genetikom i svakodnevnim okolnostima, čak 40 odsto može biti kontrolisano našim mislima i postupcima.

To znači da, kad se osećamo loše, sami sebi možemo biti najbolji prijatelji i možemo pomoći da na najbrži i najlakši način izbacimo negativne misli.

SLUŠAJTE VESELU MUZIKU

Studija koja je 2013. godine sprovedena na univerzitetu u Misuriju, pokazala je da nam slušanje vesele muzike zaista može popraviti raspoloženje. Autor studije, Juna Ferguson, tvrdi kako pritom ne bi trebalo previše razmišljati i pitati se - "Jesam li sad napokon srećan?", već bi trebalo da se prepustimo muzici i ona će učiniti svoje.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

DOBRO SE NASMEJTE

Studija provedena na Stanfordu i objavljena u magazinu Prevention dokazala je da smeh povećava količinu dopamina u mozgu, a upravo je on zaslužan za popravljanje raspoloženja. No, osim toga, stručnjaci tvrde kako smeh u našem telu povećava i količinu kiseonika i smanjuje stres zbog čega se osećamo pozitivnije i opuštenije.

PROŠETAJTE

Daniel Kripke, doktor medicine sa Univerziteta u Kaliforniji, tvrdi - studije su pokazale da pojedinci, koji se tokom dana više izlažu spoljašnjem svetlu, imaju manje problema sa spavanjem i manje su depresivni, a takođe postoje i dokazi da nas svetlo može učiniti produktivnijima.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

OČISTITE NERED

Autorka knjige "The Highly Sensitive Person", Elain Aron, tvrdi da nas "nered neprestano podseća na poslove koje bi trebalo da obavimo, ali ne obavljamo" i zbog njega se često možemo osećati loše. Ona takođe tvrdi kako ne bi trebalo ceo dan da provodimo u čišćenju nereda, već da samo najvažnije stvari dovedemo u red, jer nas već i privid reda može učiniti srećnijima i popraviti nam raspoloženje.

ZAGRLITE NEKOG

Tifani Fild, naučnica sa Univerziteta u Majamiju rekla je - kada stimulišete receptore za pritisak na vašoj koži, smanjuje se količina hormona stresa.

Foto-ilustracija: Foter/bubbo.etsy.com Foto-ilustracija: Foter/bubbo.etsy.com

RAZMIŠLJAJTE  O POZITIVNIM DOGAĐAJIMA

U članku za "Psychology Today", doktorka Suzan Biali, preporučuje da bi trebalo da se prisetimo pozitivnih događaja iz našeg života ili tri stvari koje nam trenutno idu u pozitivnom smeru.

DAJTE SEBI ODUŠKA

- U mnogim situacijama je bolje da iz sebe izbacimo negativne emocije i to nam pomaže da stvorimo potrebnu ravnotežu - tvrdi psiholog Leon F. Seltzer, koji smatra da je ponekad zaista korisno o svojim problemima da se požalimo nekoj bliskoj osobi.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Telegram.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA