OVO NIKAD NISTE PROBALI: Ispustite čašu iz ruke uveče pred spavanje! Evo i zašto!

Kad budete pročitali ovu priču, u sekundi ćete shvatiti koliko štete sebi svakodnevno nanosite

  • 24

Na društvenim mrežama se, povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, pojavila ova interesantna i poučna priča. Biće vam potreban samo jedan minut da je pročitate, a pouka koju ćete izvući, ostaće vam za ceo život. 

Ako radite ovih 12 stvari, znači da ste MENTALNO OBOLELI

“Profesor započe čas tako što uze u ruku čašu punu vode. Podiže je u vis tako da svi mogu da je vide i upita:

- Šta mislite koliko je teška ova caša?

- 50 gr...100 gr... 125 gr... - nagađali su studenti.

- Istina je u stvari da ni ja ne znam. i dok je NE izmerimo ne možemo biti sigurni - rekao je profesor. Ali ja sam hteo da vas pitam nešto drugo. Šta će se desiti ako držim ovako podignutu čašu, recimo nekoliko minuta?

Foto: freeimages.com/neosiam Foto: freeimages.com/neosiam

- Ništa! - odgovoriše studenti.

- Dobro. A šta će se desiti ako držim ovako podignutu čašu ceo sat? - ponovo zapita profesor.

- Počeće da vas boli ruka - brzo odgovori jedan student.

- Tačno. A sada, šta će se desiti ako je držim ovako ceo jedan dan?

- Ruka će od takvog napora početi jako da vas boli, a moguće je da će vam se ukoćiti mišići, možda će vam se ruka čak i paralizovati. I vrlo je verovatno da ćete osetiti potrebu da hitno odete kod lekara.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro

- Vrlo dobro - nastavio je smireno profesor. - A dok se sve to dešava, šta mislite da li se promenila težina čaše?

- Ne! - odgovoriše svi u glas.

- Pa šta je onda uzrok bolu u ruci i grčenju mišića?

Studenti se nađoše zbunjeni. Situacija je ličila na zagonetku i svi zdušno počeše da traže odgovor.

- Šta ja treba da uradim da bih se oslobodio bola i tereta u ovoj situaciji?- nastavi profesor.

- PUSTITE ČAŠU! - čuo se odjednom odgovor iz amfiteatra.

- Daaaa, to je to. To je odgovor. Pustite čašu! - poskočio je profesor. - To isto se dešava i sa vašim problemima u životu i sa vašim teškim mislima.

- Misliti o njima nekoliko minuta je normalna stvar, i u tome nema ničeg neispravnog ili pogrešnog. Ali ako ih zadržavate u vašem umu neko duže vreme osetićete BOL. A ako to radite jako dugo, previše dugo - osetićete se paralizovano, nećete biti u stanju da radite bilo šta drugo.

- Vrlo je važno da razmišljate o određenim događajima ili doživljajima u vašim životima i da izvodite zaključke iz njih, no još je važnije znati kako osloboditi um od tih problema na kraju svakog dana... Da ih "pustite da padnu" pre nego što utonete u san. Tako ćete sebi uštediti veliki stres i napor i svako jutro ćete se buditi sveži, vedri i odmorni. Osećaćete da ste ispunjeni novom snagom i da s lakoćom prevazilazite sve životne izazove bez obzira u kakvoj se situaciji našli.”

I zato: PUSTITE CAŠU NA KRAJU SVAKOG DANA!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki

    10. oktobar 2015 | 18:00

    Bravo. Ekstra članak.

  • DARKO 100%

    10. oktobar 2015 | 22:29

    Na stvari i ljude više nećete da gledate istim očima nakon ovoga Pitao jednom učenik učitelja: "Tako simudar, uvek si dobro raspoložen, nikada se ne ljutiš. Pomozi mi da i ja postanem takav." Učitelj je pristao i zamolio učenika da donese krompir i jednu vreću. "Kada se na nekoga naljutiš i uvrediš se", reče učitelj, "uzmi jedan krompir, pa na njemu napiši ime čoveka s kojim si se posvađao, a onda stavi krompir u vreću "I to je sve?" upita učenik iznenađeno. "Ne", odgovori učitelj, "potrebno je da uvek sa sobom nosiš tu vreću i svaki put kada se osetiš uvređeno stavi u nju krompir." Učenik je pristao. Prošlo je neko vreme. Vreća se punila krompirima i postala jepoprilično teška. Bilo je vrlo nezgodno da je stalno nosi sa sobom. Uz to, krompiri su počeli da se kvare. Neki su istrulili i širili neprijatan miris. Učenik je došao kod učitelja i rekao: "Nemoguće je ovo nositi sa sobom. Vreća je preteška, a krompir se pokvario." Učitelj je odgovorio: "To isto se događa i u tvojoj duši. Kada se na nekoga naljutiš, uvrediš, u tvojoj dušise stvara težak teret iako ga odmah ne primećuješ. Zatim teret postaje sve veći. Postupci se pretvaraju u navike, a navike u karakter koji rađa poroke koji zaudaraju. I lako bismo zaboravili na taj teret da ne postaje suviše težak da ga stalno nosimo sa sobom. Dao sam ti mogućnost da sa strane promatraš ceo taj proces. Svaki put kada odlučiš da se posvađaš, uvrediš ili da nekome naneseš uvredu, razmisli da li ti je taj teret potreban."

  • Nana

    10. oktobar 2015 | 13:25

    Lakše reći nego učiniti. Lako je sa čašom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA