Da li i vaša deca piške u krevet? Onda je ovo tekst za vas!

Iako je ovo tema o kojoj se zaista retko priča, mnogim mališanima svih uzrasta dešava da se tokom spavanja upiške u krevet, što može umnogome da utiče na njihovu psihu. Upravo zato, treba progovoriti o tome, bez stida i blama!

  • 4

Pod sloganom „Vreme je za akciju“ 17. oktobar se obeležava kao Svetski dan noćnog umokravanja (World Bedwetting Day).

Zašto se svake noći budim da piškim?

Moj sinčić VRIŠTI u snu. Šta da radim?

Zbog sve većeg problema sa umokravanjem kod dece svih uzrasta i posledica koje može da ima na psihički i socijalni razvoj deteta, Međunarodno društvo za dečju kontinencije (ICCS) i Evropsko društvo za dečiju urologiju (ESPU), predložili su da se širom sveta 17. oktobar posveti ovom čestom problemu dece svih uzrasta.

Prema zvaničnim podacima čak 15 odsto dece pati od ovog problema u uzrastu pred polazak u školu. Negativan uticaj, koje noćno umokravanje ima na dete, često biva zanemaren i potcenjen, te je neophodno podsetiti i podstaći roditelje da ukoliko se njihovo dete i posle pete godine noću umokrava, potraže pomoć pedijatra kako bi se lečenje započelo na vreme.

O ovom problemu koje nastaje u periodu odrastanja u našem društvu se premalo pričalo i dugo je bilo tabu tema. Zato je Svetski dan noćnog umokravanja prava prilika da stručnjaci okupljeni oko Međunarodnog društva za dečju kontinencije (ICCS) i Evropskog društva za dečiju urologiju (ESPU), istaknu i podsete javnost da za noćno umokravanje ni dete ni roditelji nisu krivi i da se ono može uspešno lečiti.

Istovremeno sa kolegama iz drugih zemalja i naši stručnjaci će u narednom periodu posvetiti više pažnje ovom problemu i podizanju svesti o mogućnostima da se prevaziđe.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Želite mišljenje stručnjaka? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na Eklinika.rs.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojsa

    17. oktobar 2015 | 09:25

    и где је савет како моје двогодишње дете да натерам да не пишки у кревет.Немам више пара за памперс УПОМОЋ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA