NOVA NADA U BORBI PROTIV RAKA: Naučnici istražuju tajnu životinja koje nikad ne dobijaju tumore

Polimer zvani hijaluronan je ključan za borbu protiv raka. Gole krtice, inače, imaju pet puta veću koncentraciju hijaluronana od ljudi

  • 3

Tražeći lek protiv raka, naučnici su se okrenuli istraživanju životinja koje skoro da i ne dobijaju ovu opaku bolest. Slonovi i gole krtice su na vrhu ove liste, i lekari se nadaju da ćemo otkrivanjem njihovih tajni ostvariti prodor u borbi protiv kancera.

Glavni uzrok raka je slučajna mutacija u grupi ćelija, a baš ovo zbunjuje naučnike, s obzirom na to da slonovi imaju 100 puta više ćelija nego ljudi, a samo jedan od 20 slonova dobije ovu bolest (u poređenju sa jednim od 5 ljudi).

Tim naučnika u SAD pozabavio se ovim problemom, i ustanovio obilno prisustvo gena nazvanog TP53 kod slonova. Ovaj gen je poznat po svojoj sposobnosti da popravlja oštećenu DNK, i time sprečava širenje raka. On je 20 puta prisutniji kod slonova nego kod ljudi. Izgleda da su slonovi tokom evolucije dobili više ovih gena kako bi zaštitili mladunce koje rađaju starije slonice.

Gole krtice su još neverovatnije od slonova, kad je reč o otpornosti na rak - one nikad ne dobijaju rak, čak i kad naučnici pokušavaju namerno da ga izazovu kod njih. Ono što se dešava u njihovim telima, kako tvrde naučnici, je korišćenje prirodnih mehanizama koji sprečavaju širenje mutiranih ćelija. Za ovaj mehanizam odgovoran je polimer zvani hijaluronan. On kontroliše mehaničku snagu ćelija, ali istovremeno reguliše njihov rast.

Naučnici su pokazali da uklanjanje ovog polimera iz organizma golih krtica dopušta raku da se razvija u njihovim organizmima kako bi se razvijao kod drugih životinja. Zaključak koji su izvukli - hijaluronan je ključan za borbu protiv ove bolesti. Gole krtice, inače, imaju pet puta veću koncentraciju hijaluronana od ljudi.

Inače, naučnici spekulišu da su gole krtice razvile veću koncentraciju hijaluronana kako bi povećale stepen elastičnosti kože, koja im je potrebna za život u podzemnim tunelima.

(Telegraf.rs/Izvor: Sciencealert)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nekitamo

    18. oktobar 2015 | 16:52

    Tajna je zdrava ishrana a ne gmo

  • milan

    18. oktobar 2015 | 19:42

    tacno u zdravoj hrani je lek,sto znaci meso,mleko i secer nemaju sta da traze na trpezi,sto vise cimeta,kurkume,rastavica,lanenog ulja i konoplje

  • Paola

    20. oktobar 2015 | 02:16

    Covece svaki dan po jedan novi lek za rak...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA