Postoji li muški klimaks!?

Decenijama unazad se lome koplja oko toga da li muškarci, baš kao i žene, ulaze u fazu klimakterijuma. Čak su se i mnogi stručnjaci, lekari, suprotstavljali takvoj pretpostavci, tvrdeći da je sve to stvar starenja

  • 1

U novije vreme, medicina a naročito endokrinologija, se počela ozbiljnije baviti ovom problematikom, te se došlo do potvrđenog naučnog stava koji kaže da i muškarci ulaze u klimakterijum, ali na drugačiji način nego žene.

Na tu temu smo razgovarali sa našim poznatim urologom i seksologom, doktorom Gordanom Popovićem. Doktor, koji više od dve decenije vodi urološko-seksološku ordinaciju POTENCIJAL, objašnjava da se muška menopauza zapravo naziva andropauza (od grčkih reči andros – muškarac i pausis – kraj). Nikako ne treba shvatiti da andropauza označava kraj muškosti, već samo slabljenje iste.

Foto: Promo Foto: Promo

U većini slučajeva se prve naznake andropauze zapažaju između 50 i 55 godine života ali ima slučajeva da ih srećemo i mnogo ranije, oko 30-te. Zanimljivo je da u ovom periodu nije ugrožena samo seksualna funkcija, već i opšte fizičko i psihičko stanje muškarca.

Neki od najprepoznatljivijih simptoma da se ulazi u andropauzu, su pad libida (seksualne želje), slabljenje erekcije, osećaj iscrpljenosti i hroničnog umora, depresija, razdražljivost, apatija, nervoza, gubitak mišićne mase, gubitak koštane srži (osteoporoza), nesanica.

Primetan je nedostatak optimizma, volje za bilo čime, slabi i koncentracija, te trpi i profesija, kosa se proređuje, gomilaju se masne naslage na telu, smanjuje se broj spermatozoida i njihova pokretljivost itd. Mnogi muškarci ove simptome pogrešno pripisuju načinu života, stresu, godinama ili nečem drugom, a zapravo se radi o smanjenoj funkciji testisa odnosno nedostatku glavnog muškog hormona – testosterona.

Andropauza zahvata duži vremenski period. Smanjena funkcija testisa se, iako je neizbežna, ipak može odložiti i umanjiti. Savet je da se prestane sa pušenjem i alkoholom, izbegavati stres i povećati fizičku aktivnost, kao i regulisati telesnu težinu, pre svega pravilnom ishranom.

Pored toga, od velikog značaja jeste i lečenje putem unošenja testosterona (bilo u vidu ampula ili lingvaleta). Ove metode, međutim, mogu imati svoje neželjene efekte, zato ja radije svim svojim pacijentima preporučujem biljni preparat TESTOREX, koji sam po sebi nije hormon, već terapija u vidu tableta  na biljnoj bazi, koja stimuliše testise da sami, na potpuno prirodan način, počnu da proizvode ovaj hormon. Dakle, tu nema nikakve opasnosti po zdravlje, neželjenih efekata niti kontraindikacija, što je meni, kao lekaru, najbitnije - kaže dr Popović.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ajoj

    28. oktobar 2015 | 21:00

    Jok i ne! Pogotovo jer muskarci u godinama ne izgledaju ni priblizno kao gospodin doktor sa slike

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA