Zašto nas džemperi svrbe?

Problem svraba izazvanog tkaninom neizbežno je iskustvo koje nam se dogodilo barem jednom u životu. Da se ovakvi scenariji više ne bi ponavljali, stručnjaci savetuju trikove kojima možete naći idealan džemper koja neće izazvati iritantan svrab

  • 3

Džemper koji ste kupili izgledao vam je mekan, a kad ste ga drugi put obukli, baš i ne? Problem svraba izazvanog tkaninom neizbežno je iskustvo koje nam se dogodilo barem jednom u životu. Da se ovakvi scenariji više ne bi ponavljali, stručnjaci savetuju trikove kojima možete naći idealan džemper koja neće izazvati iritantan svrab odnosno koju vrstu tekstila trebate izbegavati.

Simptomi koji se odnose na visok nivo osetljivosti kože često se reflektuju kao jak svrbež nalik alergijskoj reakciji uzrokovan gotovo svakim sastavom materijala džempera (čak i onih od vune i kašmira).

Evo zašto osećamo potrebu da se ČEŠEMO i kada je to OPASNO!

Vuna kao tkanina je na lošem glasu zbog čestog stvaranja neugodnih kožnih reakcija. Ako imate određenu reakciju na vunu, to ne mora nužno značiti da ste na nju alergični. Alergijska reakcija obično se dogodi nedelju dana nakon nošenja vunene tkanine. Ako se dogodi istog dana, takva pojava se zove nadražujući kontaktni dermatitis, a pojavljuje se kao crvenilo, svrbež, krastavost ili sitne kožne nepravilnosti.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Pamuk i svila deluju vrlo nežno na kožu, zato stručnjaci preporučuju da obučete odeću od ovih materijala ispod vunene kako biste kožu poštedeli dramatične reakcije. Ako je osetljivost kože i tada vrlo izražena, džemper je od sintetičkih materijala poput poliestera, rajona, elastina, viskoze i najlona vaš najbolji saveznik, premda neće biti topli. Ako i džemperi od sintetičkih materijala izazivaju neugodnu kožnu reakciju, možda vam se ovakav scenario događa zbog boja u tkanini ili ostataka deterdženta.

Ako vam je koža izrazito osetljiva, stručnjaci savetuju da vunu u potpunosti izbegavate ili ograničite kontakt s kožom pamučnim ili svilenim slojem.

Srednji nivo osetljivosti kože

Simptomi koji upućuju na srednju osetljivost kože rezultiraju povremenim svrbežom od pojedinih džempera čije nošenje ipak ne izaziva preteranu neugodnost.

Stručnjaci savetuju da je u ovom slučaju najbolji odabir kašmir, zbog mekoće i činjenice da ne uzrokuje iritaciju kao druge vrste vune. Kašmir ne sadrži lanolin - sastojak na koji većina ljudi loše reaguje. Još jedan faktor koji može izazvati iritaciju je okluzija. Pripijene tkanine verovatno će stvoriti trenje i generisati znoj koji može dodatno pogoršati stanje kože. Čak i ako se znojite samo pet minuta, iritantan svrbež može vas pratiti ceo dan, otkrivaju stručnjaci. Osobama koje pate od srednjeg nivoa kožne osetljivosti stručnjaci preporučuju kupovinu džempera nežnijih tkanina poput kašmira i silueta koja su prozračne i opuštene.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Nizak nivo osetljivosti kože

Simptomi: nivo nelagodnosti podnošljiv - osećate ga, ali nije nepodnošljiv.

Stručnjaci otkrivaju da su neke vune abrazivnije od drugih. Merino i jagnjeća vuna nežnije su, a šetland je izrađen od grubljih vlakana

Za džemper od nežnijeg tipa vune treba izdvojiti veću svotu što ponajviše ima veze sa zahtevnijim načinom preradom vune.

Kako biste smanjili iritaciju na vunu, uvek možete da pokušate da razredite njen postotak. Kako to ne biste morali da učinite, pre svake kupovine vunenog džempera pogledajte podatke na etiketi kako biste se spasili od iritantnog svraba.ž

(Telegraf.rs / Izvor: portaloko.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    30. oktobar 2015 | 14:32

    Сврби кожа, не џемпери.

  • škrip

    2. novembar 2015 | 15:47

    Mrzim vunene džempere ili one čudne miješane. I sad sam se naježila, probajte zagristi taj materijal, škripi i naježite se. To pamtim od djetinjstva i od tad ne nosim ništa vunasto.Kao dijete sam zagrizla džemper. Za cio život pamtim taj škrip a ježim se i sad.

  • Scipion

    2. novembar 2015 | 14:22

    Сврбе зато што су скупи.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA