Ne postoji MUŠKI I ŽENSKI mozak! Naše vijuge nemaju POL!

Anatomske razlike između muškaraca i žena često se koriste da bi se opravadale pojedine predrasude. Pa tako, zao glas bije i naš najvažniji organ - mozak

  • 5

Mozak nema pol, a njegova veličina varira od pojedinca do pojedinca, tvrde američki naučnici.

Rešite TEST i saznajte da li imate muški ili ženski UM!

Često se kaže da su žene emotivnije, osetljivije od muškaraca, kao i da više saosećaju sa drugima. Dugo se ovo verovanje temeljilo na naučnim studijama prema kojima je hipokampus, struktura u obliku potkovice smeštena duboko u mozgu i odgovorna za emocije i pamćenje, razvijenija kod žena.

Studija nemačkog Oftalmološkog društva je 2009. godine time objasnila zašto žene imaju niži prag bola i češće plaču od muškaraca - 30 do 64 puta godišnje, dok jači pol pusti suzu tek šest do 17 puta u toku jedne godine.

Da bi proverio ovu tvrdnju, tim neurologa sa Medicinskog fakulteta “Rozalind Frenklin” Univerziteta u Čikagu ispitivao je deo mozga zadužen za osetljivost, detaljno proučivši sva istraživanja koja su rađena na tu temu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Njihovi rezultati, objavljeni u časopisu “Neuro lmage”, pokazuju da ne postoji nikakva razlika u veličini između mozga muškarca i mozga žene.

- Anatomske razlike između muškaraca i žena često se koriste da bi se opravadale pojedine predrasude. Na osnovu naše analize, kojom je obuhvaćeno 76 istraživanja s učešćem više od 6.000 ljudi, došli smo do zaključka da su te razlike minimalne, štaviše beznačajne - izjavila je dr Liz Eliot, profesorka neurologije na čikaškom univerzitetu i vođa istraživanja.

Foto-ilustracija: Profimedia, FreeDigitalPhotos/ddpavumba Foto-ilustracija: Profimedia, FreeDigitalPhotos/ddpavumba

Analizom mnoštva podataka, tim dr Eliot je konstatovao da ne postoji nikakva značajnija razlika u veličini hipokampusa između muškaraca i žena. Ona varira od pojedinca do pojedinca, a ne u zavisnosti od pola.

- Treba biti veoma obazriv prema pseudonaučnim studijama koje ne obuhvataju više od 15 do 20 volontera. Njihovi rezultati su često varljivi - zaključila je američka naučnica.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dacha

    5. novembar 2015 | 05:34

    Naravno da postoji razlika i uvek ce je biti.! Nekada se ucilo da je mozak kod muskarca oko 1400 grama, a kod zena oko 1200grama. E sada po novom takozvanom demokratsko/ jednakom odnosu nema razlike.!! Cak i nacin koriscenja je drugaciji. E sada lupajte minuse ,ali vam to nece pomoci da nadoknadite ovih 200 grama..

  • Caca

    4. novembar 2015 | 19:35

    Razlike su prisutne. Posto muskarac kada nesto resava iz centra leve ili desne strane to radi, za razliku od zene koja to cini istovremeno i iz leve i iz desne strane mozga. Zato je sposobnija u resavanju problema.

  • Dr

    7. novembar 2015 | 15:17

    Nije isto niti će ikada biti. Pre svega nije isto ni srce muškarca i srce žene. Najnovija istraživanja govore i o značajnoj sekretornoj ulozi srca koja naravno za posledicu ima razliku i u sekreciji hormona.I kao što je poznato srce je sedište emocija, a ne mozak. Malo više čitajte novija istraživanja, a ne bajate vesti :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA