Šampanjac može da vas sačuva od ove gadne bolesti

Dobra vest za sve ljubitelje šampanjca. Evo zašto bi ovaj penušavi napitak trebalo da pijete triput nedeljno, čisto zbog zdravlja!

  • 1

Rezultati nove studije su pokazali da fenolna jedinjenja koja se nalaze u šampanjcu imaju blagotvoran učinak na zdravlje i mogu da spreče degeneraciju nervnog sistema pri starenju.

Studija je sprovedena na starim miševima koji su bili podeljeni u dve grupe - prvoj grupi su istraživači u periodu od šest nedelja davali šampanjac tri puta nedeljno kao suplement, dok drugoj grupi nisu.

Kod miševa koji su konzumirali šampanjac primećeno je poboljšanje u memoriji, pa su se oni bolje snalazili u lavirintu, što su istraživači povezali sa uticajem fenolnih jedinjenja koja kao antioksidansi štite organizam od degenerativnih promena.

Ipak, verovati da šampanjac može da pomogne osobama obolelim od, na primer, Alchajmerove bolesti, bilo bi previše pojednostavljeno objašnjenje koje i nema mnogo veze sa stvarnošću.

 

Šampanjac nije nikakav eliksir mladosti, a fenolna jedinjenja se mogu naći i u kafi, čaju, grožđu, borovnicama, kiviju, šljivama, trešnjama, citrusnom voću, crvenom vinu, kukuruzu, pšenici i mnogim drugim namirnicama. Određena količina fenolne kiseline prisutna je i u ljudskom urinu.

Istraživanje je zapravo pokazalo da male doze fenolne kiseline direktno utiču na hipokampus, deo mozga povezan sa skladištenjem novih informacija. Ipak, to ne znači da ova jedinjenja imaju isti učinak i na ljude.

- U bližoj budućnosti ćemo nastojati da ova saznanja primenimo i na ljudima. Ovo je postignuto i sa drugim namirnicama bogatim polifenolima, kao što su borovnice i kako, a verujemo kako i umerene količine šampanjca mogu da pomognu - rekao je dr Dejvid Vauzour, jedan od istraživača u ovoj studiji.

Studija je objavljena u žurnalu “Antioxidants and Redok Signalling”.

Šta mislite da li šampanjac stvarno poboljšava pamćenje? Ostavite komentar i podelite svoje mišljenje s drugima.

(Telegraf.rs / Klix)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    10. novembar 2015 | 12:29

    Popi Perinjon uz jastoga , poboljsace ti pamcenje sigurno , zapamtices racun za citav zivot .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA