Korisni saveti za pripremu savršenog roštilja

Mnogi su se već spremili za Prvomajski uranak, ali nije zgoreg podsetiti se šta je sve neophodno da bi provod u prirodi s porodicom i društvom protekao kao po loju

  • 0

Pečenje mesa na roštilju odavno je poznata veština. Ono se sve više primjenjuje u ugostiteljstvu i u domaćinstvu, a posebno u prirodi, na izletima, kampovanju... Pored pripremanja hrane u rerni, pečenje namirnica na roštilju predstavlja jedan od najboljih metoda za obradu hrane.

Na roštilju možete pripremiti razne vrste mesa, ribe, povrća, pa čak i voća.

Ako se roštilj priprema pravilno, hrana je sigurna, zdrava i ukusna, sa znatno smanjenom količinom masnoće. Stoga svaki zalogaj mesa s roštilja predstavlja poseban užitak, a svako konzumiranje ovakvih obroka je prava mala svečanost.

Ima nekoliko načina za pripremu roštilja: pečenje na klasičnom roštilju na drva ili drveni ugalj, na modernom električnom roštilju, pečenje u električnoj rerni ispod grejača, plinskoj rerni i pečenje u specijalnoj tavi za roštilj od teške tučane legure.

Pre pečenja svakako dobro mehanički, četkom, očistite rešetku za roštilj.

Rešetku namažite uljem ili je natrljajte slaninom i stavite je na visinu od najmanje 10  do 15 centimetara od izvora toplote.

Žar mora biti dovoljno jak da toplota u potpunosti prodire kroz meso.

Na roštilju se mogu pripremati razne vrste mesa, razne vrste povrća (krompir, luk, gljive, paradajz, patlidžan, kukuruz, tikvice), ali i voće (jabuke, banana, nektarine, ananas...).

Uz meso poslužite hleb ili pecivo koje ste prepekli na roštilju, prethodno ga premazavši masnoćom i sokovima od pečenja.

Ako roštilj pripremate u prirodi, marinirano meso ili ribu nosite u prenosnom zamrzivaču.

Namirnice možete peći i tako da što ćete ih zamotati u aluminijumsku foliju. Nakon nekog vremena, odmotajte foliju, a namirnicu ostavite još malo da se zapeče na samoj rešetki kako bi s obe strane dobila boju.

Pripazite da prilikom pečenja na roštilju s mesa ili ribe ne kaplje masnoća. Sagorevanjem masnoće na žaru nastaje topao dim koji oblaže namirnicu štetnim materijama.

(Coolinarika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA