Korisni saveti za pripremu savršenog roštilja
Mnogi su se već spremili za Prvomajski uranak, ali nije zgoreg podsetiti se šta je sve neophodno da bi provod u prirodi s porodicom i društvom protekao kao po loju
Pečenje mesa na roštilju odavno je poznata veština. Ono se sve više primjenjuje u ugostiteljstvu i u domaćinstvu, a posebno u prirodi, na izletima, kampovanju... Pored pripremanja hrane u rerni, pečenje namirnica na roštilju predstavlja jedan od najboljih metoda za obradu hrane.
Na roštilju možete pripremiti razne vrste mesa, ribe, povrća, pa čak i voća.
Ako se roštilj priprema pravilno, hrana je sigurna, zdrava i ukusna, sa znatno smanjenom količinom masnoće. Stoga svaki zalogaj mesa s roštilja predstavlja poseban užitak, a svako konzumiranje ovakvih obroka je prava mala svečanost.
Ima nekoliko načina za pripremu roštilja: pečenje na klasičnom roštilju na drva ili drveni ugalj, na modernom električnom roštilju, pečenje u električnoj rerni ispod grejača, plinskoj rerni i pečenje u specijalnoj tavi za roštilj od teške tučane legure.
Pre pečenja svakako dobro mehanički, četkom, očistite rešetku za roštilj.
Rešetku namažite uljem ili je natrljajte slaninom i stavite je na visinu od najmanje 10 do 15 centimetara od izvora toplote.
Žar mora biti dovoljno jak da toplota u potpunosti prodire kroz meso.
Na roštilju se mogu pripremati razne vrste mesa, razne vrste povrća (krompir, luk, gljive, paradajz, patlidžan, kukuruz, tikvice), ali i voće (jabuke, banana, nektarine, ananas...).
Uz meso poslužite hleb ili pecivo koje ste prepekli na roštilju, prethodno ga premazavši masnoćom i sokovima od pečenja.
Ako roštilj pripremate u prirodi, marinirano meso ili ribu nosite u prenosnom zamrzivaču.
Namirnice možete peći i tako da što ćete ih zamotati u aluminijumsku foliju. Nakon nekog vremena, odmotajte foliju, a namirnicu ostavite još malo da se zapeče na samoj rešetki kako bi s obe strane dobila boju.
Pripazite da prilikom pečenja na roštilju s mesa ili ribe ne kaplje masnoća. Sagorevanjem masnoće na žaru nastaje topao dim koji oblaže namirnicu štetnim materijama.
(Coolinarika)
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.