BA-BA-MA-MA-TA-TA-ZVE-ZDA: Koje su reči koje bebe prvo izgovaraju i zašto baš te?

Nema ničeg slađeg nego slušati malu bebu kako izgovara svoje prve reči. Još ako nas iznenadi i kaže nešto čemu se nismo nadali...

  • 2

Sigurno se ne sećate svojih prvih reči, ali ako imate decu, njihove prve reči svakako pamtite. Posle perioda gukanja i brbljanja, dolazi red i na prve jasno artikulisane reči. Mame, tate, babe, dede i druga rodbina tada navijaju da baš oni budu ti koje će dete prvi put u životu pozvati imenom ili nadimkom.

VAŠA BEBA NE PRESTAJE DA PLAČE? Evo kako da je umirite za samo 20 SEKUNDI! (VIDEO)

Prva stvar koju deca ukapiraju kad je ekspresivni govor u pitanju, jeste intonacija. Zatim otkriju zadnjonepčane suglasnike - K, G, i H i tada počinje faza gukanja koja traje, otprilike do 20 nedelje života.

U narednom periodu dete otkriva razne glasove i mogućnosti i pokušava da imitira govor odraslih. Sposbnost razumevanja (receptivni govor) je već razvijena, ali stvaranje govora (ekspresivni govor) je malo teži zadatak, pa ova faza brbljanja može da potraje i do 18 meseci, a kod većine dece traje do oko 12 meseci.

Tada se rodbina okupi oko deteta i pokušava da ga motiviše da progovori. "Kaži mama, kaži tata, kaži baba, ujka, strika..." Svi navijaju, a dete, kao u areni, odlučuje ko će biti pobednik trke.

Obično to bude mama, ponekad tata, a često i baba. Iako je u periodu brbljanja dete izgovorilo mnoge reči koje podsećaju na nešto što bi možda odrasli želeli da čuju, dete kad počne da izgovara tačno artikulisane reči koje imaju značenje, to postaje uobičajena praksa, pa nema mnogo dileme koja je bila prva reč.

Može se pomisliti da je to uglavnom mama zato što ona s detetom provodi najviše vremena, pa mu najčešće ponavlja da kaže mama, ili dete samo izabere nju jer je najviše voli, ali istina je drugačija. Kada se sprema da izgovori svoju prvu artikulisanu reč, detetu je najlakše da izgovori slogove koji se sastoje od usnenih suglasnika (m, b, p) i samoglasnika. Dakle slog ma, ba ili pa najviše odgovaraju detetu u toj fazi razvoja govornog aparata.

Nije slučajno što se reči mama i tata u gotovo svim jezicima isto kažu. Te reči su izmislile bebe u svojim pokušajima da progovore, a sva deca na svetu imaju isti razvojni put.

Pomozite nam da otkrijemo koje su prve reči koje su po rođenju izgovorili poznati srpski političari, sportisti, estradne ličnosti... U komentarima nam ostavite svoje ideje šta su bile prve reči Novaka Đokovića, Aleksandra Vučića, Kristijana Golubovića, Cece, Karleuše ili neke druge poznate ličnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Severnjak

    13. decembar 2015 | 23:06

    A bre zene glasajte za tatu...eee jadno musko...Zvezda :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA