Polomili ste zub? Evo šta ODMAH morate da uradite da biste ga sačuvali!

Bez obzira na to koliko se brinemo o zdravlju svojih usta, ponekad se jednostavno desi da se zub polomi ili malkice okrnji. Srećom, postoji nešto što možete da uradite da spasite stvar

  • 4

Bilo da vam je zub ispao tokom jela, sporta ili nekog pada, ili se samo deo okrnjio, znajte da to nije smak sveta. Ako ga na pravi način sačuvate, neće vam biti potrebna nadogradnja veštačkog zuba, pa ni krunica ni veštačka plomba, jer će vešt zubar moći da ga upotrebi i vrati na mesto.

Evo šta će da vam se desi ako vam u snu ispadaju zubi!

Ne bacajte pare na SKUPE paste za zube! Jeftine su iste!

Kako savetuju nemački stomatolozi, odmah pronađite izbijeni zub ili delić zuba, ali ako je ispao i koren, nikako ga ne dodirujte rukama. Bez bilo kakvog pranja ili čišćenja, što pre zub stavite u kutijicu u koju ste sipali hladno pasterizovano mleko i zakažite zubara.

Zub nikako nemojte stavljati u vodu ili suvu maramicu, a nemojte ga držati u ustima ili sušiti. Ukoliko vam mleko nije pri ruci, možete ga umotati u prianjajuću foliju u koju ste nakapali malo sopstvene pljuvačke ili fiziološkog rastvora.

Takođe, u nekim apotekama možete da nabavite hranljivu tečnost koja održava u životu ćelije s površine korena zuba, koje su neophodne za uspešnu reimplantaciju, prenosi Večernji list.

Nadamo se da vam ovaj savet nikad neće zatrebati, ali zlu ne trebalo, sada znate kako možete da sačuvate sopstveni zub.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srx Bg

    9. decembar 2015 | 14:14

    Jel se vi drogirate?

  • Aleksandar

    9. decembar 2015 | 20:07

    Cime da se uzme i stavi u posudu sa mlekom, kad ne sme da se dodiruje rukama?

  • Nada

    9. decembar 2015 | 17:51

    Jeste istina je..Ja nisam znala za to al kada je moja ćerka imala nesreću saznala sam za to i dobro je ovo znati za nadaj boze...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA