Nakon ovog teksta više nikad nećete u CIPELAMA ući u kuću!

Kada ulazite u kuću ili stan, obavezno se na vratima izujte, čak i kad je napolju suvo i toplo! U suprotnom, može da vam se desi nešto strašno

  • 10

U mnogim kulturama običaj nalaže da se obuća izuje i ostavi ispred ili na samom ulazu u kuću. Međutim, u većim gradovima malo ko to radi, a ova praksa je čak proglašena za simbol malograđanštine o kojem se pričaju vicevi.

Sve o klostridiji, bakteriji koja ubija!

PROPUŠTAJU VAM CIPELE? Uradite ovo i biće nepromočive! (VIDEO)

Međutim, ljudi koji zahtevaju izuvanje pre nego što vas puste u svoj dom su u pravu! Čuli ste za klostridiju - opaku bakteriju koja ne reaguje na antibiotike? E, pa čisto da znate, nje najviše ima upravo na vašim cipelama.

Naučnici Univerziteta u Hjustonu otkrili su da se na 40 odsto obuće nalazi “clostridium difficile”, a štetne bakterije na cipelama mogu da prežive žive danima, pa čak i nedeljama. Ona je izuzetno otporna na lekove i može dovesti do dugotrajnih bolesti.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Ivy, Flickr/AJC ajcann.wordpress.com Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Ivy, Flickr/AJC ajcann.wordpress.com

Ova bakterija inače uglavnom preživljava u toaletima, na radnim površinama, stolovima kao i na podu. Osim toga, na tlu kojim hodamo nalazi se sve i svašta, od životinjskog izmeta, hemikalija koje cure iz automobila do ispljuvaka, truleži i koječega još, piše Open Mind, prenosi 24sata.

Obuća koju su testirali bila je pozitivna i na bakterije “escherichia coli” i “klebsiella pneumonia”. Izuvanje pre ulaska u kuću smanjuje se rizik od obolevanja, naročito ako su u kući i mala deca koja puze po podu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kultura

    14. decembar 2015 | 00:24

    U nekim zemljama ući sa cipelama u neciji dom znaci nepostovanje istog.Ja imam isto misljenje i tako se i ponasam.

  • Cazorla

    13. decembar 2015 | 10:02

    Nasi stari pre 60 ili 70 godina nisu ni imali cipele,nisu ni znali za te bolesti,sad sve je ovo savremeno

  • Oldboy86

    14. decembar 2015 | 09:19

    Od kad znam za sebe kod nas se svi izuvaju..valjda je to normalno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA