Evo zašto nam curi krv iz nosa

Krvarenje iz nosa najčešće se javlja kod dece ili starijih ljudi, a posebno tokom virusnih epidemija, krajem zime i početkom proleća, kada dolazi do manjka vitamina u organizmu

  • 2

Uzroci krvarenja iz nosa mogu biti različiti: frakture, povišen krvni pritisak, bolesti srca, anemija, zarazne bolesti ili preveliki fizički napor.

Krvario je iz nosa dva dana, a onda su mu doktori iz pluća izvadili nešto OGAVNO (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Krvarenje iz nosa najčešće se javlja kod dece ili starijih ljudi, a posebno tokom virusnih epidemija, krajem zime i početkom proleća, kada dolazi do manjka vitamina u organizmu. Krvarenje se javlja iznenada, često noću, tokom sna.

Sluznica nosa je bogata arterijama i kapilarima, najviše u prednjem, donjem delu nosne pregrade, gde najčešće i dolazi do krvarenja.

Izgled i opšte stanje bolesnika zavisiće od intenziteta krvarenja. Ukoliko je teže krvarenje, uočljivo je bledilo kože, puls je ubrzan, a ponekad dolazi i do kolapsa.

Foto: flickr/Michael Knapek Foto: flickr/Michael Knapek

Neophodno je prvo smiriti bolesnika. Glava bolesnika mora biti nagnuta napred i mora se palcem i kažiprstom uhvatiti za nos, čvrsto stisnuti u trajanju od 2-3 minute i mirno disati. Na vrat je potrebno staviti hladan oblog.

Ako se krvarenje i dalje nastavi, bolesnika je potrebno odvesti kod lekara.

(Telegraf.rs / Izvor: mojezdravlje.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branka Davico

    21. decembar 2015 | 19:27

    Da li se ispiranjem umesto brisanjem maramicom, smanjuje zastitni sloj sluznice u nosu?

  • esma

    23. decembar 2015 | 15:55

    I da se drzi dignuta leva ruka .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA