UŽASNA ISTINA O ZIKA-VIRUSU: Evo šta radi mozgu nerođenih beba! (FOTO) (VIDEO)

Ako i dalje ne razumete zašto se tolika prašina u medijima diže zbog nekog tamo zika-virusa, možda će vam sve biti jasnije kad shvatite šta ova bolest može da uradi nedužnim mališanima

  • 4

Ovih dana svet je u panici od zika-groznice, bolesti koja je za odrasle ljude mahom bezopasna, ali za bebe u maminom stomaku može da bude pogubna. Zato, donosimo vam pojašnjenje šta je to mikrocefalija, kako se manifestuje i kakve su prognoze za decu zaraženu zika-virusom.

SRPSKA DEVOJČICA IMA OBOLJENJE KOJE IZAZIVA ZIKA VIRUS: Teška borba Ivane i Vanje sa mikrocefalijom

SVE O ZIKI: Evo kako bolest utiče na odrasle!

TRUDNICE U PANICI OD ZIKE: Da li da rodim ili da abortiram?

KAKO ZIKA UTIČE NA BEBE I NJIHOVE MAME

Ukoliko trudnica tokom prvih meseci drugog stanja bude zaražena virusom, postoji ogromna verovatnoća da će bolest preneti na plod i da će dete biti rođeno s mikrocefalijom. Može da se desi da zikom inficirana majka ne oseti nikakve simptome bolesti, ali da virusom zarazi fetus.

Nažalost, zasad je nemoguće uraditi testove na vreme, kako bi se u ranoj trudnoći utvrdilo da li je beba pogođena virusom ili ne.

Jedino što preostaje jeste da se čeka poslednji trimestar trudnoće, kada će se na ultrazvuku pokazati da li beba ima abnormalnosti u razvoju mozga i lobanje ili nema.

Zato se ženama u ugroženim područjima predlaže, ukoliko su dokazano zaražene zika-virusom u prva tri meseca trudnoće, pa čak i ako sumnjaju na to, pobace plod na vreme.

Nažalost, ako i preguraju prvi trimestar bez zaraze, a dobiju zika-groznicu kasnije tokom trudnoće, to i dalje ne znači da je beba bezbedna. Tokom porođaja majka može putem krvi da prenese bebi virus zike, koji u mozgu novorođenčeta može da napravi iste probleme i izazove mikrocefaliju.

ŠTA JE TO UOPŠTE MIKROCEFALIJA?

Mikrocefalija predstavlja malformaciju koja se karakteriše malom glavom u odnosu na obim i veličinu glave deteta istog uzrasta i pola. Mikrocefalija može biti prisutna na rođenju deteta, ali se može javiti i tokom prvih nekoliko godina života.

Često se sa mikrocefalijom (mala glava) nalazi i mikroencefalija koja predstavlja anomaliju u vidu malog i slabo razvijenog mozga, prenosi portal Simptomi.rs.

Pored zika-groznice, postoje i brojni drugi uzroci nastanka mikrocefalije poput infekcija tokom trudnoće i tokom prvih nekoliko godina života (herpes, sifilis, HIV, citomegalovirus, toksoplazmoza, koksaki), kraniosinostoze (poremećaji razvoja lobanje), aminoacidurije, Daunov sindrom, porođajna trauma i otežani porođaj i povrede glave tokom perioda odojčeta, dejstvo alkohola, droga, toksina i zračenja tokom perioda trudnoće, poremećaji metabolizma tokom perioda odojčeta (hipoglikemija, hipotireoza, hipopituitarizam), fenileketonurija...

Foto: Wikimedia/Centers for Disease Control and Prevention Foto: Wikimedia/Centers for Disease Control and Prevention

Mikrocefalija se može podeliti na primarnu i sekundarnu. Primarna mikrocefalija je obično očigledna na rođenju i povezana je sa poremećajem razvoja mozga tokom perioda trudnoće. Sekundarna mikrocefalija se javlja zbog promena na kostima lobanje, ili zbog promena na moždanom tkivu tokom perioda odojčeta i kasnije. Primarne mikrocefalije su znatno češće od sekundarnih.

KAKO SE MANIFETUJE MIKROCEFALIJA?

Deca sa mikrocefalijom imaju čitav niz neuroloških simptoma sa veoma čestim epileptiformnim napadima i mentalnom retardacijom.

Deca mogu da budu rođena sa malim obimom i veličinom glave, ali mogu da budu rođena i sa normalnim dimenzijama glave, ali i sa normalnim dimenzijama glave, a kasnije u toku života dolazi do odstupanja i pojave simptoma.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Lice je najčešće normalno razvijeno po pitanju veličine, ali je moguća pojava udruženih anomalija lica koje obuhvataju anomalije očiju, nosa, usta, koštanih struktura...

Kako dete raste, postaje očiglednija mala veličina glave u odnosu na telo (koje može biti slabije razvijeno).

Postoji slabiji motorni razvoj (odložen hod), slaba koordinacija pokreta, saplitanje, sve do kvadriplegije (oduzetost sva četiri elstremiteta).

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kako se postavlja dijagnoza mikrocefalije?

Tokom perioda trudnoće, samo ekstremni slučajevi se mogu videti na ultrazvučnom pregledu i tada dolaze u obzir invazivna ispitivanja poput amniocenteze i biopsije horionskih čupica (ove procedure nose izvestan rizik od pobačaja i infekcije). Ova ispitivanja se vrše kako bi se potvrdilo, ili isključilo postojanje nekih hromozomskih poremećaja i drugih abnormalnosti.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Na rođenju deteta, može postojati smanjen obim i veličina glave, ali nekada do razvijanja mikrocefalije dolazi tek kasnije tokom života. Takođe, sprovode se ispitivanja poput skenera (kompjuterizovana tomografija)i nuklearne magnetne rezonance.

Po rođenju deteta potrebna su detaljna laboratorijska ispitivanja kako bi se utvrdilo postoje li nekki metabolički, ili hormonski poremećaji.

Brazil Zika Virus, Mikrocefalija

KAKO SE LEČI MIKROCEFALIJA?

Na žalost, lek za mikrocefaliju ne postoji. Kako piše portal Simptomi, jedino dolazi u obzir simptomatska terapija neuroloških oboljenja i eventualnih epileptiformnih napada.

Bitno je deci obezbediti stimulaciju intelektualnog razvoja i obezbeđivanje koliko-toliko normalnog motornog razvoja.

Prognoza zavisi od stepena oštećenja nervnih funckija i prisustva udruženih anomalija.

Generalno, životni vek dece sa mikrocefalijom je skraćen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • akica

    3. februar 2016 | 15:43

    Biolosko oruzje. Nasli joj jedan nacin kako da nas unistavaju i pre rodjenja.

  • Velislav

    3. februar 2016 | 15:42

    Ne daj Bože da možda malo istražite iz koje laboratorije je 'ispao' ovaj virus.

  • Šamac grad heroj

    3. februar 2016 | 16:02

    Bravo neofašisti,i Mengele bi vam pozavidio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA