"POŠALJI RECEPT" KONKURS: Milica Đorović - Američka pita sa bobičastim voćem (FOTO)

  • 3
Foto: Milica Đorović Foto: Milica Đorović

AMERIČKA PITA SA BOBIČASTIM VOĆEM

Potrebno je za testo:

- 250 g putera

- 300 g brašna

- 1 kašika šećera

- 1 kašičica soli

- 100 ml ledeno hladne vode

Potrebno je za punjenje:

- 6 šolja bobičastog voća(može mix a može i samo jedno voće)

- 2 kašike soka od limuna

- 225 g šećera

- 3 kašike gustina ili 5 kašika brašna

Premazivanje:

- 1 jaje

Želite da idete u Veneciju, BESPLATNO? Prijavite se na FOTO KONKURS "Pošalji recept"!

Foto: Milica Đorović Foto: Milica Đorović

Priprema:

1. Iseckajte hladan puter na kockice veličine 1cm. Stavite u jednu činiju brašno, šećer i so i dobro promešajte. Zatim u tu posudu dodajte iseckani puter i sjedinite ga ručno sa ostalim sastojcima. U taj mix polako dodajte hladnu vodu i mešajte. Testo je gotovo kada se više ne lepi za činiju. Testo podelite u dva jednaka dela u obliku diska, uvijte u plastičnu foliju svaki posebno i stavite u frižider na sat vremena.

2. Za to vreme pripremite okruglu posudu prečnika 24cm(može malo veća ili manja). Najbolje je ukoliko imate onu posudu specijalno za američke pite ali može i obična tepsija.Obložite je pek papirom i premažite puterom. Zagrejte rernu na 205°C.

3. Iseckajte voće (ukoliko su u pitanju jagode, trešnje i višnje). U jednoj posudi pomešajte voće, limun, gustin i šećer. Prekrijte je plastičnom folijom i stavite i frižider.

4. Kada je testo gotovo izvadite jedan disk iz frižidera i oklagijom ga razvucite na krug prečnika 30 cm. Da vam se testo ne bi zalepilo za radnu površinu koristite brašno. Razvučeno testo stavite u sud u kome će se peći pita.

5. Izvadite drugi komad testa iz frižidera i ravucite ga kao i predhodni (prečnika 30 cm). Tim komadom testa ćete pokriti pitu.Oštrim nožem isecite testo na 10 traka jednake debljine, oko 1.5 cm.

6. U posudu sa testom sipajte voćni nadev. Preko pite ređajte trake od testa. Pet traka ide horizontalno i pet vertikalno. Napravite preplet od njih. Kraće trake idu na ivice.

7. Utiskivanjem viljuške po obodu pite “zalepite” gornje i donje testo. Isecite nožem višak testa.

8. Jaje umutite i njime premažite pitu.

9. Pecite pitu na 205° C nekih 20 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 175°C i pecite još 40-45 minuta. Kada korica od pite lepo požuti pokrijte je aluminijumskom folijom.

10. Kada je gotova, pita treba da odstoji neka 2-3 sata na hladnom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mer

    17. februar 2016 | 22:20

    Ovo je odlican recept. Licno sam ga isprobala i ispalo je fantasticno. Vec nekoliko puta se trudim da napravim pravu americku pitu, ali mi nikako nije uspevalo. Ovp je prvi put da mi ispadne fenomenalno, kao sa slike. Zahvalna sam Milici sto je podelila ovaj recept sa nama, hvala vam puno. Sve pohvale!!

  • Gojko Beograd

    18. februar 2016 | 12:28

    Recept je proverno najbolji! Hvala Milici sto je postovila ovo i omogucila mi da napravim najbolju americku pitu ikada. Fantastican je ukus i, kao i mesavina ovog voca. Najbolji dezert koji sam ikada napravio.

  • Anestezija

    17. februar 2016 | 22:34

    Kolac mi je ispao odlicno! Nisam u skorije vreme probala nesto ovako ukusno! Odlican recept! Hvala, Milice :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA