DEFINITIVNO DOKAZANO: Zika-virus krivac što se bebe rađaju s mikrocefalijom!

Virus zika koji izaziva mikrocefaliju kod fetusa napada isključivo nervne ćelije u mozgu, a najveća oštećenja izaziva ako do infekcije dođe u prvoj trećini trudnoće, tvrdi ekipa slovenačkih patologa i mikrobiologa

  • 1

Grupa stručnjaka koju je vodila Tatjana Avšič Županc s ljubljanskog Instituta za mikrobiologiju i imunologiju napravila je veliki napredak u istraživanju povezanosti zika-virusa, kojeg prenosi tigrasti komarac u Brazilu i okolnim zemljama, s patogenim oboljenjem mozga novorođenčadi, o čemu je članak objavio i naučni časopis “The New England Journal of Medicine”.

OVO SU ŽRTVE MIKROCEFALIJE: Jezivi momenti iz života devojčica sa oboljenjem koje izaziva ZIKA VIRUS! (VIDEO)

UŽASNA ISTINA O ZIKA-VIRUSU: Evo šta radi mozgu nerođenih beba! (FOTO) (VIDEO)

Kod anonimne 25-godišnje trudne žene koja je duže vreme boravila u Brazilu prošle godine u Ljubljani je ultrazvučnim pregledom utvrđeno oštećenje mozga ploda, nakon čega se ona odlučila za abortus, prenose agencije.

Ekipa slovenačkih stručnjaka onda je ispitivanjima mozga ploda vrlo jakim mikroskopima i drugim metodana utvrdila neposrednu povezanost bolesti zika s mikrocefalijom jer u mozgu fetusa nije nađen nijedan drugi virus koji bi izazvao oštećenja.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

TRUDNICE U PANICI OD ZIKE: Da li da rodim ili da abortiram?

Takođe,  rekonstruisan je i genom virusa zike, što bi moglo u budućnosti da pomogne borbi protiv te bolesti, tvrde slovenački istraživači.

- Fetus je u 29. nedelji razvoja imao prve znakove mikrocefalije, a virus zike otkrili smo u neuronima mozga - kazala je na konferenciji za novinare u Ljubljani Mara Popović iz Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani koja je sarađivala s timom mikrobiologa i hemičara.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Slovenački naučnici smatraju da osim nervnih ćelija, virus zika ne oštećuje druge delove organizma ploda, a tvrde kako je verovatnije da su oštećenja manje riskantna ako do infekcije virusom dođe u kasnijim stadijumima trudnoće, a ne u prva tri meseca.

Slovenačka ekipa koja je utvrdila vezu između infekcije zika virusom i oštećenja mozga fetusa tvrdi da su do prelomne faze u svom istraživanju došli pred Božić prošle godine, a sada su svoja saznanja i objavili.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maruska

    13. februar 2016 | 01:29

    definitivno velika laz.u Ameriki se rodi oko 25000 dece sa malim glavama razlog definitivno GMO isvi drugi otrovi u hrani ima ijako losa ishrana i bez vitamina i kalorija I TO JE DEFINITO RAZLOG. A SVE DRUGO SU LAZI DABI SE NAPRAVILE VAKCINE.ZARADILI MILIONI I POBILI NEKOLIKO STOTINA HILJADA LJUDI.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA