• 2

Danas morate da zagrlite nekog! Taj zagrljaj - LEČI (FOTO) (GIF)

Danas morate da zagrlite nekog. Nekog ko u vašem životu ima posebno mesto. Nekog koga će vaš zagrljaj da izleči. Danas počinje akcija "Zagrli za retke - zagrli za Ginisa" kako bi se podigla svest o problemima osoba sa retkim bolestima

 • 2

Povodom Međunarodnog dana retkih bolesti, koji se obeležava poslednjeg dana februara, Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije (NORBS) pokrenuće danas akciju "Zagrli za retke - zagrli za Ginisa", kako bi se podigla svest o problemima obolelih, neophodnosti bolje dijagnostike i većoj dostupnosti savremenih terapija. Akcija će biti sprovedena od 21. do 27. februara, a cilj je da se u tom periodu prikupi više od 108.121 fotografija zagrljaja, što je trenutni Ginisov rekord, koje će biti objavljene u online albumu.

 

U SRBIJI 450.000 OBOLELIH OD RETKIH BOLESTI: Ovo su PROBLEMI sa kojima se BORE svaki dan!

 

 

 

tumblr_nwxyr743WD1rylzllo1_400

 

POMOZIMO IM: Deca sa retkim bolestima na mukama! (VIDEO)

 

- Poenta kampanje je da podignemo svest o retkim bolestima i da pozovemo sve da se uključe i slanjem fotografija na sajt www.zagrlizaretke.com daju svoj doprinos u pokušaju obaranja Ginisovog rekorda. Treba samo da zagrlite nekoga i okačite tu fotografiju na sajt - rekao je izvršni direktor NORBS-a Davor Duboka.

 

 

Kampanja je regionalnog karaktera, a NORBS je sprovodi u saradnji sa savezima udruženja obolelih od retkih bolesti u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

 

- Apsolutno smo sigurni da je ovaj rekord dostižan - podvukao je Duboka, navodeći da su podršku kampanji pružio veliki broj javnih ličnosti, kod nas i u regionu.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Retka bolest se definiše kao bolest koja se javlja kod manje od pet osoba na 10.000 stanovnika. Iako se na prvi pogled čini da je ovaj broj mali, procenjuje se da u Evropi oko 30 miliona ljudi ima neku retku bolest, a u Srbiji oko 450.000.

 

Danas je poznato izmedu 6.000 i 8.000 retkih bolesti, a 75 odsto retkih bolesti pogađa decu. Oko 30 odsto pacijenata obolelih od retkih bolesti, umre pre navršne pete godine.

 

NORBS želi da ukaže na probleme sa kojima se sreću oboleli, a koje se pre svega odnose na nepostojanje odgovarajuće dijagnostike i nedostupnost savremene terapije.

 

- I kada dobiju dojagnozu, oboleli su često sprečeni da se leče, jer veliki broj najsavremenijih terapija za retke bolesti nije dostupan ljudima u Srbiji - ističe Duboka.

 

Foto - ilustracija: Pixabay

Foto - ilustracija: Pixabay

 

Prema njegovimm rečima, i kada je terapije dostupna, veoma je skupa.

 

- Lekovi za retke bolesti su jako skupi, jer se prave za mali broj osoba, a njihov razvoj prilično košta, pa je cena tih lekova drastično viša od cene lekova za neke češće bolesti - navodi izvršni direktor NORBS-a.

 

On dodaje i da je problem što u Srbiji ne postoji registar obolelih od retkih bolesti, pa se ne zna njihov tačan broj. To, prema njegovim rečima, onemogućava i državu da planira i napravi odgovarajuće centre za retke bolesti i da planira budžet.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Prema njegovim rečima, ni sistem socijalne zaštite u Srbiji ne prepoznaje retke bolesti, što dovodi do toga da se obolelima osporavaju različita prava koja bi trebalo da imaju po osnovu dijagnoze i težine svog stanja.

 

NORBS je krovna organizacija koja okuplja više od 20 udruženja obolelih od retkih bolesti i članova njihovih porodica, a ovih dana dobija još jednog člana - Udruženje za borbu protiv raka jajnika "Progovori".

 

Prema rečima Duboke, rak jajnika, kao najsmrtonosniji ginekološki kancer, takođe spada u retke bolesti.

 

- Svake godine od raka jajnika u Srbiji oboli 950 žena, a umre 550 njih. Glavni cilj udruženja "Progovori", koje ovih dana pristupa NORBS-u, je da se pacijentkinjama u Srbiji obezbedi veća dostupnost savremene terapije - kaže Duboka.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Јасмина

  21. februar 2016 | 12:08

  Љубав,пажња и лепа реч,чине чуда.Не могу буквално да излече,али могу да помогну и ојачају човека...

  28
  3

  Podelite komentar

 • Sin nesavrseni

  21. februar 2016 | 11:16

  Majka moja nazalost ima A L S....

  8
  2

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA