Ova tiha i pomukla bolest UBIJA, a da toga NISMO NI SVESNI, dok ne bude kasno!

Za razliku od oboljenja koja daju jasne simptome - kao što su bol, otok, malaksalost, crvenilo... - postoje i oni zdravstveni problemi koji tinjaju u organizmu, a primetimo da nešto nije u redu tek kad bude kasno

  • 4

Hronična bolest bubrega poznata je kao “tihi ubica”, jer se bolest razvija mesecima i godinama bez prethodnih najava i upozorenja. Dešava se kad prvo postepeno, a potom i potpuno oslabi sposobnost bubrega da odstrani otpadne materije.

Kamen iz bubrega možete da isterate SEKSOM!

VIŠE OD LEKA: Jednostavan recept od prosa razbija KAMEN U BUBREGU

Upravo zbog izostanaka vidljivih simptoma, problemi sa bubrezima kod osoba u kasnijim životnim godinama teži su i češći. Bubrezi su izuzetno važni organi jer čiste organizam, regulišu krvni pritisak, održavaju čvrstinu kostiju i stimulišu stvaranje crvenih krvnih zrnaca koja prenose kiseonik u telu.

Naši bubrezi čiste svu krv otprilike 40 puta dnevno. To je ukupno 200 litara krvi. Bubrezi iz krvi odstranjuju otpadne materije koje se izlučuju mokraćom.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Ponekad, može doći do delimičnog ili totalnog otkazivanja rada bubrega i potrebe za nadoknađinavanjem bubrežne funkcije dijalizom ili presađivanjem. Naravno, na to ima uticaj i opšte stanje organizma te neke druge bolesti koje se pojavljuju s godinama, prenosi 24sata.hr.

Ali stručnjaci ističu da se oštećenje bubrega može otkriti rano i jednostavno laboratorijskom analizom mokraće, krvi i merenjem krvnog pritiska.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/David Castillo Dominici Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/David Castillo Dominici

PRVI SIMPTOMI

Stručnjaci kažu da prema određenim simptomima i sami možete u ranoj fazi otkriti da vam bubrezi nisu potpuno zdravi, što je ključno za uspešno lečenje. Ako imate problema sa pamćenjem i koncentracijom, to je jedan od mogućih pokazatelja da vam bubrezi stradaju.

Među ranim simptomima koje sami možete prepoznati su i suva ili osetljiva koža, povišen krvni pritisak, gubitak daha, bol u nogama, otečenost, hladni trnci, gubitak apetita, gubitak ukusa, averzija prema mesu i loš zadah, problemi s mokrenjem, slabost , umor, mučnina i povraćanje.

Svakako obavezno konsultujte lekara ako sumnjate ili već osećate probleme s bubrezima te se strogo držite propisanih terapija.

Ako ne želite na dijalizu, promenite loše navike Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/bejim

AKO MOKRAĆA PROMENI BOJU ILI SE JAVI KRV, ODMAH SE JAVITE LEKARU

Kad su bubrezi bolesni, može se pojaviti pojačano ili smanjeno mokrenje, kao i potpuni izostanak mokrenja. Mokraća ne sme biti ni previše bistra, odnosno gotovo prozirna, ali ni tamnožuta ili smeđa. Kod problema s bubrezima u mokraći se može pojaviti i krv, koja čak i ne mora biti vidljiva odmah, nasumičnim pogledom. Stoga dobro pogledajte i proverite.

OVO POMAŽE

Srećom, postoje stvari koje možete učiniti za bolji rad bubrega. Budite fizički aktivni, izbacite cigarete, šećer i so. U ishranu unesite beli luk, kelj, brokoli, karfiol, brusnice, peršun, ribu (posebno sardine i losos) i brusnice.

Obratite posebnu pažnju i na unos tečnosti u organizam. Naime, 1,5-2 litra vode na dan znatno olakšava funkciju bubrega čišćenja štetnih produkata iz krvi. Osobe s bubrežnim kamencima moraju piti i više.

Bubrezi su ključni za dugovečnost Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/dream designs

ČAŠA PIVA NA DAN JE SUPER ZA BUBREGE

Jedinjenja u hmelju usporavaju oslobađanje kalcijuma u kostima, a to doprinosi smanjenoj opasnosti od pojave bubrežnih kamenaca kod muškaraca, pokazale su studije. Međutim,k alkohol u većim količinama svakako će naštetiti ne samo vašim bubrezima, nego celokupnom zdravlju.

ĐUMBIR I PERŠUN

Hlorofil u peršunu pomaže izbaciti višak toksina iz organizma. Šaku očišćenog i iseckanog peršuna stavite u litru vode te prokuvajte. Procedite, ohladite i držite u frižideru. Svaki dan popijte čašu. Đumbir je odavno poznat jer podstiče izlučivanje ekućine iz organizma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaša

    2. mart 2016 | 08:58

    ja sam izbacio kamen iz bubrega na Balerini ili Tagada. To vam je krug koji trese, videli ste na Vašar sigurno. Umalo nisam i jajca pogubio ali bukvalno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA