Ovu sirotinjsku namirnicu jedu i bogataši! Da li je moguće da je stvarno toliko zdrava? (RECEPT)

Jedna od retkih namirnica koja se nije "uobrazila" i poskupela kad smo otkrili koliko je zdrava

  • 2

Moderan način življenja, pun stresa i nervoze, uzima svoj danak neprimetno i polagano. Sve smo depresivniji kao nacija, grupe i pojedinci. Ambicije su nam na izmaku snaga, ne vidimo izlaz iz svakodnevice. Uporno tražimo načine kako da sačuvamo pribranost i zdrav razum u mlinu koji nas nemilosrdno melje iz sata u sat. Pokušavamo da promenimo životne navike kako bismo bili srećniji, mentalno i fizički.

Gastro ponuda samo je jedan od "trendi" modernih načina življenja koji zagovara novi pristup - zdravlje iz tanjira. Je li to zaista tako ili smo žrtve još jednog u nizu marketinških trikova?

Sve više svedočimo saznanjima da se moramo vratiti korak nazad, osluškivati prirodu, poštovati darove koje nam ta ista priroda daruje, bez obzira što smo svojeglavi i mislimo da naučnim i stručnim dostignućima možemo više i bolje, piše Ordinacija.hr.

Bolest kao prekretnica

Nažalost, bolest se manifestuje na fizičkom i mentalnom planu. Hronična bolest prisili nas na sve dostupne konvencionalne i alternativne metode lečenja, kako bismo povratili ono što smo nepovratno izgubili. Galopirajući tražimo savete i načine kako da ozdravimo.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Povratak zdravim, jeftinim i zaboravljenim namirnicama

Do juče smo degustirali svetske kuhinje izvodeći različite vratolomije kako bi nas primetili kao kreativne i imućne pojedince koji iz svakodnevnog jelovnika izvode čaroliju.

Kao protivteža pored nas svakodnevno prolaze osobe koje nemaju za elementarne životne potrebe. Da paradoks bude veći, ostajemo zatečeni njihovim zdravim izgledom, veselim osmehom i radošću kojom nas daruju. U čemu je njihova tajna? Možda se krije u ishrani. Jedu sirotinjsku hranu, zdravu od pamtiveka poštovanu i kao takvu sačuvanu. Među brojnim sirotinjskim namirnicama proso zauzima u njihovim životima počasno mesto.

Koje su zaista dobrobiti prosa?

Bezglutenska namirnica

Dostupnost zbog niske cene

Alkalna (bazne pH vrednosti) žitarica

Lako se vari

Ne uzrokuje kiselost organizma

Pomaže u regeneraciji crevne flore

Pomaže kod problema sa gušteračom, anemije, artritisa i deluje blagotvorno na nervni sistem

Pogato je magnezijumom i gvožđem

Obiluje proteinima i vitaminima B kompleksa

Saveti za korišćenje prosa - od prosa možete pripremiti ukusni doručak uz komadiće svežeg ili sušenog voća.

Možete ga dodavati u supu umesto klasične testenine

Možete ga pripremiti u voku s povrćem

Proso sameljite i proseno brašno koristite za povezivanje namirnica

Idealna je zamena za belance kod izrade kolača

Stoga vreme Korizme i posta daje priliku da jelovnik oplemenite zdravom i lekovitom namirnicom. Telo će vam biti zahvalno, um bistriji i osmeh širi

Recept za varivo od prosa

Sastojci:

200 g prosa

300 g mešanog povrća

jedan crni luk

2 čena belog luka

2 kašike ulja

kašičica soli

litra vode

Priprema:

Na ulju propržite luk, dok ne postane staklast, dodajte beli luk i pržite još par minuta.

Dodajte proso, povrće i vodu. Posolite. Kuvajte oko 15 minuta, uz povremeno mešanje. Po potrebi dodajte vode ako vidite da se lepi za posudu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nana

    13. mart 2016 | 12:14

    Volim proso, koristim ga kao integralni pirinač, uz sve.

  • đorđe

    14. mart 2016 | 11:56

    Proso, heljda, raž, bulgur, amarant... su namirnice koje su dostupne svima a jako korisne ako ih koristimo u svakodnevnoj ishrani. Inače lako i jednostavno se pripremaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA