VAŠE DETE provede manje vremena napolju nego OSUĐENICI u zatvoru!

Današnja deca toliko malo vremena provode na čistom vazduhu, da maltene i ne znaju šta je to priroda uživo

  • 3

Digitalizacija i roditeljski strah su glavni krivci što deca vode izolovan način života. Pošto deca danas provode jako malo vremena u prirodi, zdravlje im je prilično oslabljeno, a i gube osećaj za okolinu. 

ČEMU NAS JE NAUČIO BRANKO KOCKICA: Top 10 kultnih epizoda CARA uz kog smo odrastali! (VIDEO)

OTKRIVEN PEDOFILSKI SIMBOL NA IGRAČKAMA: Imate li ovo kod vaše kuće? (VIDEO)

Istraživanja pokazuju da tri četvrtine britanske dece provodi manje vremena napolju nego zatvorenici, što je rezultat "digitalnog doba". Naučnici obrazlažu da je akrivno igranje dece veoma važno za njihovo zdravlje i razvoj, ali da roditelji danas imaju strah od otvorenog prostora za decu, kao što su parkovi, šume i slično, piše The Guardian.

Najnovija istraživanja pokazuju da svako deveto dete iz Britanije, tokom prošle godine, nije kročilo u park, šumu, na plažu... Ispitujući 2.000 roditelja dece uzrasta od 5-12 godina, oni su došli do podatka da 74 odsto dece provede napolju manje od jednog sata dnevno. Prema rezoluciji Ujedinjenih nacija za zatvorenike, njima se mora obezbediti bar sat vremena dnevno aktivnog vežbanja na čistom vazduhu. Ovo govori da se većina roditelja prema svojoj deci ponaša gore od države prema zatvorenicima.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Ova studija je pokazala da se, za samo tri godine, broj sati koje deca provegu igrajući elektronske igrice povećao tri puta i sada dostiže gotovo dva puta veću cifru od broja sati koju deca provedu napolju.

- Odgovorni smo za odgajanje svoje dece u izolaciji, jer im uskraćujemo pravo na slobodno detinjstvo. Sve ovo kasnije utiče na njihovo psihičko i fizičko zdravlje - kaže Mark Sirs, koji se bavi promocijom aktivnog igranja.

Liz Tras, sekretar za ekologiju, je obećala da će od ove godine svako školsko dete imati mogućnost da poseti nacionalni park i istakla da je svesna potrebe da deca uče u prirodi.

- Naša deca bi trebalo da se penju po drveću, a ne po zidovima - ističe gospođa Tras.

Foto: Profimedia/Designpics Foto: Profimedia/Designpics

Istraživanja iz 2013. pokazuju da četvoro od petoro dece nema adekvatan odnos prema prirodi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikica

    29. mart 2016 | 11:16

    ja kad hocu da pozovem drugare iz zgrade mama mi ne da

  • !Fox

    30. mart 2016 | 21:20

    Vremena su se promenila dete sada mora da ima nadzor napolju. a roditelji koji rade u bankama odlaze ujutru I dolaze oko 20h,u bolncima isto tako jer anesteticari I instrumentari su najamna snaga da svkom moze pasti napamet da ih zadrzi(kome se ne svidja moze da ide)soping-centri privatnici. Tezilo se zapadu I Americi pa to je to ne znam sta tu nije jasno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA