Ovo su razlozi zbog kojih imamo NOĆNE MORE

Ako sanjate neki košmar, sigurno ćete se zapitati šta to znači, a možda je bolje pitanje, zašto to sanjate

  • 2

Svi imamo noćne more i svi se pitamo šta znači to što smo sanjali, ali da li ste se nekad zapitali zašto uopšte sanjamo takve, užasne snove? Evo odgovora.

Sanjali ste da NE MOŽETE da se POMERITE, niti da izgovorite bilo šta? Evo šta to znači

Utvrđeno je da je hrana veliki okidač noćnih mora, pa ako večerate kasno uveče ili volite samo da gricnete nešto u kasnije sate, može se desiti da se probudite u tri ujutru. Ležanje s punim stomakom može uzrokovati refluks kiseline, što pak može poremetiti san i uzrokovati neprijatnost podsvesno. U idealnom slučaju, trebalo bi da prestanete da jedete što je ranije moguće u toku dana, a ako vam ipak treba pomoć da zaspite, pokušajte sa ispijanjem šoljice toplog čaja, pre odlaska u krevet, piše Index.

Konzumiranje alkohola u kasnim večernjim satima, takođe može biti razlog lošeg sna, jer on prekida REM fazu spavanja. To je period tokom kojeg osoba sanja.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Stres je još jedna stvar, koja igra veliku ulogu u noćnim morama, a istraživanja otkrivaju kako 71-96 odsto ljudi s post-traumatskim stresnim poremećajem, pati i od noćnih mora. Ali, i stres koji osoba oseća zbog važnog nadolazećeg događaja, koji zahteva odgovornost, ispunjava nas strahom i čini da se osećamo neprijatno, što takođe dovodi do poremećaja sna.

Međutim, može da se desi da sanjate košmare samo zato što ste prespavali negde van kuće. Spavanje na nekom novom mestu ili zaboravljanje gde ste, može uzrokovati ekstremne teskobe, što bi moglo dovesti i do zbrke u snovima.

Foto-ilustracija: Profimedia/CandyBox Foto-ilustracija: Profimedia/CandyBox

I neki lekovi koji deluju na neurotransmitere, poput antidepresiva, su povezani s noćnim morama.

Ovo su sve bezazleni uzroci noćnih mora, koje možete lako otkloniti čim shvatite o čemu se radi, međutim, ako se to često ponavlja, onda bi trebalo da potražite stručnu pomoć.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA