Ne prenose samo KRPELJI opaku bolest! Evo kako još možete da se zarazite

Ove vaskršnje kiše predstavljaju pravu noćnu moru za kućne ljubimce i njihove vlasnike, jer nakon silne vlage, livade će biti bujne i zelene, a svi znamo da iz visoke trave vrebaju opasni krpelji. Međutim, ne predstavljaju samo ove životinjice prenosioce strašne Lajmske bolesti

  • 0

Poslednjih godina u Evropi je sve više obolelih od borelioze, odnosno Lajmske bolesti. Štaviše, lekari upozoravaju da smo na pragu nezaustavljive epidemije! Da stvar bude gora, bolest se sve češće otkriva tek u poodmaklom stadijumu, jer je bakterija koja izaziva bolest - mutirala.

KRPELJ MOŽE DA VAS UBIJE: Evo kako da sebi spasite život ako vas ujede

SAMO JEDNA CRTA DELI ŽIVOT OD PAKLA: Ova šara na leđima komarca ZNAČI ZIKA VIRUS!

Mnogi misle da parazita latinskog imena “borrelia burgdorferi” prenose isključivo sićušni jelenji, odnosno "tvrdi"  krpelji, ali su u zabludi! Lajmsku bolest mogu da nam donesu i muve, vaške, komarci, obadi i drugi insekti.

Nažalost, kao što je stvar sa mnogim prenosiocima bolesti i spirogira borelija prilagodila se sredini, pa je u stanju da se zakamuflira tako da je naš imuni sistem uopšte ne prepoznaje kao agresora. Sama bakterija ima više od 20 podvrsta, od kojih pet može prouzrokovati bolest kod ljudi.

Foto: freedigitalphotos.net, Freeimages.com/serge8228, Wikipedia/CDC/ Steven Glenn; Laboratory & Consultation Division Foto: freedigitalphotos.net, Freeimages.com/serge8228, Wikipedia/CDC/ Steven Glenn; Laboratory & Consultation Division

Ugrizom insekta, “borrelia burgdorferi” ulazi u naš krvotok i tako putuje telom, a ako je naš imunitet ne prepozna kao opasnost na vreme , može da nas košta zdravlja, pa čak i života! Kad se zna da svake godine od Lajmske bolesti samo na evropskom kontinentu oboli oko 65.000 ljudi, jasno je koliki je to problem.

MALARIJA STIŽE U SRBIJU! Evo koje SMRTONOSNE BOLESTI će UBIJATI SRBE ovog leta!

Lajmsku boreliozu teško je dijagnostikovati i zato što krpelji i ostali insekti mogu prenositi i niz drugih bolesti. Može se preneti sa čoveka na čoveka preko pljuvačke, transplantacijom organa, transfuzijom krvi, seksualnim kontaktom ali i majčinim mlekom. Postoje i indicije da se može preneti na fetus preko posteljice, ali to još nije dokazano.

Bolest je prvi put prepoznata 1975. godine u gradiću Lajm u Konektikatu, po kojem je i dobila ime. Tamo je veliki broj dece bolovao od mladalačkog reumatoidnog artritisa, za koji se ispostavilo da je nastao kao posledica ujeda krpelja. Većina te dece živela je blizu šumovitih područja punih krpelja.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Šta bakterija Borrelia može da uradi ljudima?

Bolest ćete prepoznati najčešće po osipu. Obično se javlja crvenilo na mestu ujeda krpelja s crvenom tačkom u sredini i crvenim krugom koji se polako širi i obično dostigne prečnik od pet centimetara (podseća na metu za pikado) i to tri do trideset dana od inficiranja.

Kako se bolest razvija tako utiče na ostale delove tela - nervni sistem, zglobove i srce. Blaži simptomi uključuju osip, bolove u mišićima i zglobovima, temperaturu, slabost i glavobolju. Nažalost, ova bakterija može prouzrokovati i upalu srčanog mišića, paralizu lica, meningitis ili artritis.

Ukoliko bolest pređe u hronični stadijum, može se javiti povremeni ili hronični artritis, konfuzija, slabost u udovima, lošija motorna koordinacija. Infekcije mozga su retke, ali ukoliko se Lajmska bolest ne prepozna i ne leči, može da rezultira trajnim oštećenjem mozga. Upravo zbog širokog raspona nespecifičnih simptoma, lajmsku boreliozu nije lako prepoznati pa je zato i opasna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA