≫ 

Da li su PROBIOTICI prevara veka?

Naučnici s Univerziteta u Kopenhagenu izneli su tvrdnju da je preventivno uzimanje probiotika, odnosno takozvanih “dobrih bakterija” jedna velika šarena laža

  • 5

Već godinama se sa svih strana dobre, probiotičke bakterije preporučuju u svakoj prilici. Osim toga što bi ih trebalo piti uz antibiotike ili kad imamo stomačne probleme, kažu da bi ih trebalo uzimati i kad smo zdravi: na letovanju, jer jačaju imunitet, pomažu u mršavljenju... Ali, da li su fermentisane namirnice, poput jogurta, kiselog kupusa ili turšije, pa čak i laktobacili u kapsulama zaista toliko zdrave?

NEĆETE VEROVATI: Ovo je lek protiv polenske kijavice, a imate ga u frižideru!

Da li ste znali da u crevima imate čak 15 kg otrova? Evo kako da ih izbacite (RECEPT)

Kako tvrde danski naučnici, nakon što su pažljivo izučili sedam različitih studija o navodnoj blagotvornosti probiotika, ne postoji dokaz da su laktobacili na bilo kakav način izmenili crevnu floru zdravih ljudi. Po njihovim rečima, ni namirnice dobijene vrenjem, ni suplementi s mlečnim bakterijama nemaju ama baš nikakvo dejstvo na naše telo.

- Postoje jasni dokazi da probiotici mogu da pomognu kod neravnoteže u crevnoj flori kod bolesnih ljudi. Međutim, kod zdravih, njihov učinak je ništavan – kazao je profesor Olaf Pederson, autor istraživanja, prenosi Independent.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ako niste znali, probiotici su živi mikroorganizmi, često označeni kao “dobre bakterije”, koji se dodaju namirnicima. Laktobacili pretvaraju šećer u mlečnu kiselinu zbog čega ta hrana ima specifičan sveži kiselkasti ukus.

- U neke namirnice se dodaju, a prirodno se fermentiše jogurt, kiseli kupus i kefir. Iako su je ova hrana definitivno zdrava, sami probiotici ne igraju veliku ulogu. Štaviše, za tvrdnje da “sprečavaju bolesti” nema nikakvih osnova - tvrde danski naučnici.

Foto-ilustracija: Foter/Aaron TD Foto-ilustracija: Foter/Aaron TD

Takođe, zanimljivo je i to da globalno tržište probioticima vredi nekih 25 milijardi evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GP

    11. maj 2016 | 13:19

    Ko kaze da domaci kefir nije dobar i preporucljiv taj neka pocepa diplomu , a ko zna mozda je i kupio. Cuj "kod zdravih ljudi". Pa sta bi trbalo da urade kod zdravih ljudi vec da odrzavaju crevnu floru, a tamo gde je narusena da je popravljaju. To i jeste svrha probiotika. Svasta ce covek jos da procita.

  • ®

    11. maj 2016 | 16:24

    Da su samo probiotici prevara.

  • !Fox

    11. maj 2016 | 23:30

    Naravno da su prevara provereno...Farmako mafija je nesto najgore sto postoji na svetu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA