≫ 

Posuđe iz kog su jeli i pili stari Grci krije tajnu njihove DUGOVEČNOSTI!

Posuđe je bitan činilac u ishrani, ali ne samo zbog tehničkih svojstava, već ima uticaj i na zdravlje. Stari Grci su to znali i okrenuli stvari u svoju korist. Da li i mi to radimo?

  • 3
Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Nije svejedno iz kakvog posuđa jedemo i pijemo. Poznato je da neke vrste plastike nisu pogodne za pakovanje hrane i pića jer oslobađaju neke štetne elemente koje unosimo u organizam zajedno s hranom. Međutim, proces može da bude i obrnut, neki materijali mogu da oslobađaju elemente koji su veoma zdravi za nas, na primer, bakar.

Evo u kakvom posuđu je zdravo spremati hranu, a koje će vas otrovati!

Bakarno posuđe, iz kog su jeli stari Grci, ali i stari Egipćani i Indijci, oslobađa minimalne doze bakra u hranu i piće. Bakar je važan mikronutrijent i našem organizmu je potreban za razne stvari. Evo zašto je dobro koristiti bakarno posuđe.

Poboljšava pamćenje

Nedostatak bakra u organizmu može uzrokovati sporiji rad mozga, jer je bakar važan element za formiranje sinapsi. Kada je mozak snabdeven bakrom, impulsi se mnogo brže i lakše prenose putem sinapsi, odnosno neuronskih veza.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Poboljšava probavu

Konzumiranjem malih količina bakra možemo stimulisati kontrakcije glatkih mišića, koji su od ključne važnosti u digestivnom traktu. Dakle, lenja creva više neće biti lenja, ako u organizmu bude bilo dovoljno bakra.

Ovaj element takođe ubija štetne mikroorganizme i bakterije u crevima i tako doprinosi ravnoteži crevne flore.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Štiti štitnu žlezdu

Bakar je samo jedan od elemenata u tragovima koji su neophodni za pravilno funkcionisanje štitne žlezde. Poremećaji kao što je hipotireoza ili hipertireoza, mogu biti i posledica nedostatka bakra.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Poboljšava rad srca

Naravno, bakar ne može biti zamena za uravnoteženu ishranu ili terapiju, ukoliko je neophodna usled srčanih bolesti, ali ovaj element svakako doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sistema.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    12. maj 2016 | 13:01

    Kazan za rakiju je od bakra tako da ja unosim dovoljnu dnevnu dozu istog.

  • Алекса

    12. maj 2016 | 12:48

    Просечан животни век у антици 29 година, данас уз пластику, цигарете и озонске рупе 75, нешто није у реду?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA