Evo zašto zamišljamo ŽELJU kad vidimo ZVEZDU PADALICU ili nam BUBAMARA sleti na dlan

Zvezda padalica, bubamara, fontana... Saznajte kako su nastala verovanja da se zbog ovih stvari ispunjavaju želje

  • 0

Sigurno ste i sami nebrojeno puta zamislili želju kad ste videli zvezdu padalicu ili kad bubamara poleti s dlana... Ali, kako je došlo do toga da poverujemo da su to vesnici dobre sreće? Evo odgovora.

OVAKO JE IZGLEDAO MANASTIR OSTROG 1890. GODINE: Posle ga je vatra spržila, dim je parao nebo! (FOTO)

Rođendanske svećice

Verovanje da duvanje svećica ispunjava želje potiče iz stare Grčke. Tada to nisu bile rođendanske svećice, već su tada nosili tortu, koja je bila simbol meseca (i donekle svih ženskih božanstava), na kojoj su bile svećice koje su predstavljale mesečev sjaj, u hram boginje Artemide. Verovalo se da dim koji se uzdiže sa svećica odnosi molitve bogovima, pa su iz tog razloga duvali u svećice.

Foto-ilustracija: Aih. / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) Foto-ilustracija: Aih. / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Zvezda padalica

Ovo verovanje potiče od Ptolomeja, grčko-egipatskog astronoma, astrologa i matematičara koji je verovao da je to znak da bogovi u tom trenutku gledaju na Zemlju i uslišuju želje.

Bubamara

Ovo verovanje potiče od farmera koji su se molili bogovima da godina bude plodna i žetva uspešna. Budući da bubamare uništavaju štetočine, one su bile znak da su bogovi uslišili molitve, pa su vremenom postale i glasnici koji prenose poruke bogovima.

Foto: flickr/Andrew C Foto: flickr/Andrew C

Fontana želja

Prema verovanjima starih naroda, bunari su mesta gde žive bogovi, pa su se ljudi često molili bogovima pored bunara. Da bi ih odobrovoljili, često su ubacivali i neke dragocenosti. To ubacivanje dragocenosti prenelo se i na fontane, iako više niko ne veruje da bogovi žive u bunaru ili fontani.

Jadac

Poznato je da se pileća kost, grudna, koja se račva, lomi da bi se videlo čija će se želja ostvariti. Dva čoveka zamisle želju, svaki uhvati kost za po jedan kraj i zatim polome kost. Onaj u čijoj ruci ostane veći deo će doživeti ostvarenje želje. Ovo verovanje potiče od starih Etruraca, koji su verovali da pileće kosti predskazuju budućnost, a postojao je i ceo sistem gledanja u kosti. Od svega toga se zadržalo jedino ovo kad se lomi jadac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA