Vreme čitanja: oko 3 min.

ISPRAVKA Broj 8 na bananama ne znači da su one genetski modifikovane

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pri kupovini banana, narandži ili limuna sigurno ste obratili pažnju na etikete zalepljene na sam plod, ali, da li ste ikad razmišljali šta one označavaju?

  • 8

Na našem portalu 21. maja 2016. objavili smo tekst da kod sastavljen od brojeva, pored uočljivog logotipa koji možete da primetite na južnom voću u hipermarketima, krije važnu informaciju za potrošače.

U tekstu je navedena tvrdnja da je osmica znak genetski modifikovanog proizvoda, koji je neprirodno uzgojen uz primenu genetske modifikacije.

Kako je pokazala analiza portala Raskrinkavanje.ba, brojevi na nalepnicama na voću i povrću predstavljaju PLU kodove (Price Look Up - Pretraga cene) koje dodeljuje Međunarodna federacija za standarde poljoprivrednih proizvoda (International Federation for Produce Standards - IFPS).

Kako je objašnjeno na stranici ove organizacije, PLU kodovi koriste se za identifikaciju voća i povrća, biljaka i orašastih plodova koji se ne moraju pakovati pre prodaje. Osnovna namena PLU kodova je stvaranje lakšeg, bržeg i preciznijeg procesa vođenja inventure i prodaje takvih proizvoda.

IFPS dodeljuje ove kodove nakon “rigoroznog pregleda na nacionalnom i međunarodnom nivou”. Ovi kodovi označavaju različite atribute koji se pripisuju konkretnom proizvodu, poput njegove vrste, veličine ili načina uzgoja.

“PLU kodovi osiguravaju da potrošači/ce plaćaju tačnu cenu tako što uklanjaju potrebu da kasiri/ke identifikuju proizvod i to da li je on konvencionalno ili organski uzgajan ili ne”, navodi se na stranici ove organizacije. Korišćenje ovakvih kodova na proizvodima nije obavezno za proizvođače, te sami mogu doneti odluku o tome da li će zatražiti dodelu PLU koda za svoje proizvode ili ne.

Kada je reč o brojevima koji čine kodove, na stranici IFPS-a objašnjava se:

PLU kodovi od 4 i 5 cifara za proizvode nasumično se dodeljuju u okviru niza brojeva unutar serije 3000, 4000, 83000 i 84000. 83000 i 84000 biće dodeljeni nakon što se iscrpe serije 3000 i 4000. Sam kod ne sadrži nikakvu informaciju. Na primer, nijedan broj u okviru četvorocifrenog broja ne predstavlja ništa posebno.

Četvorocifreni kodovi su za konvencionalno uzgajane proizvode.

Petocifreni kodovi koji koriste serije 3000 i 4000 koriste se za identifikaciju organskih proizvoda.

Prefiks '9' stavio bi se ispred četvorocifrene konvencionalno uzgajane šifre za organske proizvode.

Kako se navodi u vodiču za proizvodnu industriju, koji je dostupan na stranici IFPS-a i koji je poslednji put ažuriran 20. januara 2023. godine, “u budućnosti će se koristiti dodatni opseg brojeva 84000-84999 za organski uzgojene artikle”.

Tvrdnja o broju 8 koji navodno označava genetski modifikovane proizvode verovatno je nastala zbog PLU kodova koji su postojali ranije. Nekada je, naime, taj prefiks zaista označavao genetski modifikovane proizvode, ali on nikada nije korišćen u maloprodaji.

U sekciji “Često postavljana pitanja” u istom vodiču objašnjava se:

Šta se desilo sa prefiksom "8" koji je prethodno bio namenjen za identifikaciju GMO proizvoda?

Kako je usvajanje PLU kodova dobilo na snazi, IFPS se obavezao da će preneti prethodno nekorišteni prefiks "8" kako bi se prilagodio povećanju raznovrsnosti svežih proizvoda kako oni ulaze na tržište.

Iako je prefiks "8" (83000-84999) nekada bio rezervisan za proizvode GMO, prefiks nikada nije korišćen u maloprodaji. Uklanjanje prefiksa ove oznake daće hiljadu dodatnih PLU kodova koji će se koristiti u narednim godinama. Serija 83000 bit će rezervisana za konvencionalno uzgajane artikle, dok će serija 84000 označiti odgovarajuću organsku stavku.

Napomena: U prvobitno objavljenom tekstu na našem portalu navedeno je da banane sa prefiksom 8 označavaju GMO proizvod. Ovaj prefiks nikada nije korišćen u maloprodaji. Tekst je ispravljen na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mandrk

    21. maj 2016 | 15:50

    Sad pogledah na limunu,i pocinje sa sesticom. Sta ona znaci?

  • Apcahy

    22. maj 2016 | 07:43

    Ja cu sam da odstampam nalepnicu i da nalepim na voce.Tvrdim da i proizvode koje prodaju kao "organske" da nisu 100% organski.

  • Mia

    21. maj 2016 | 15:56

    Ja volim br 8....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA