Hoćete lepo da pocrnite? Onda NE SMETE ovo da radite

Početkom leta svi žure da dođu do tamnijeg tena, pa često ne biraju sredstva. Ukoliko ne znate šta može trajno da ošteti vašu kožu, onda ste u ozbiljnom problemu

  • 2

Svi jedva čekaju da dođe leto da bi imali preplanuli ten, ali za to je potrebno intenzivno izlaganje suncu. Neke osobe, zbog želje da što pre pocrne, ne koriste kremu za sunčanje. A drugi se i pre sezone pobrinu da budu preplanuli i to tako što idu u solarijum. Ništa od ovoga nije zdravo za vašu kožu.

 

Top 10 razloga zašto bi SOLARIJUM trebalo ZABRANITI svima!

 

Od SUNČANJA umre više ljudi nego u saobraćajkama! (STATISTIKA)

 

Veliki broj ljudi, koji odlazi u solarijum pre letovanja, misli da na taj način priprema svoju kožu za naglo izlaganje dirktnom sunčevom zračenju, odnosno da je reč o svojevrsnoj zaštiti, piše Net.

 

Lekari stalno upozoravaju da je ovde reč o opasnoj zabludi.

 

Analiza 13 različitih istraživanja, objavljena u naučnom časopisu "British Medical Journal", je dokazala da ako odete u solarijum samo jednom pre 35. godine, udvostručujete rizik od nastajanja melanoma.

 

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

 

Ideja o tome da sticanje osnovne boje štiti kožu je definitivno mit.

 

- Sam proces stvaranja tamnijeg tena oštećuje kožu. Naime, koža postaje tamnija jer se štiti od zračenja - pojasnio je profesor Heri Moseli, portparol Britanskog udruženja dermatologa.

 

Ono što je još strašnije, mnogi kozmetički saloni štede na bezbednosnim merama. Na primer, naučnici sa Dandi univerziteta pokazali su da 9 od 10 solarijuma na britanskim najprometnijim lokacijama krše bezbednosne propise o dozvoljenom UV zračenju.

 

Foto-ilustracija: Profimedia/INSADCO Photography

Foto-ilustracija: Profimedia/INSADCO Photography

 

Svaki pojedinačni odlazak u solarijum povećava rizik od melanoma za 1,8%. A ukoliko ste veoma svetle puti, crvenokosi ili ako imate puno mladeža, rizik je još i veći.

 

Zabrinjava upravo to što se baš osobe iz ove rizične grupe češće odlučuju na odlazak u solarijum, jer misle da time štite svoju osetljiviju kožu.

 

Pokazalo se da oni koji idu u solarijum, kasnije koriste kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom manjim od 15, ili uopšte ne koriste zaštitne kreme. Preporuka dermatologa, posebno za ljude svetlog tena je da koriste minimum faktor 30.

 

Foto-ilustracija: Foter.com / memoflores

Foto-ilustracija: Foter.com / memoflores

 

Najbolja zaštita je u tome da se klonite dužeg direktnog izlaganja suncu u periodu između 11 i 16 časova. U to doba treba uglavnom da boravite u hladu, nosite naočare sa pravim filterima i da se dok šetate zaštitite kremom za sunčanje, prozračnom odećom dugih rukava i kapom.

 

Solarijum ne dolazi u obzir.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    27. maj 2016 | 12:02

    Svaki put kad odete u solarijum povecavate sansu da dobijete melanom koze za 1.8% Sto znaci svako ko je bio 56 puta u solarijumu ima rak.. Glupost

  • Mill

    27. maj 2016 | 15:27

    Super seksi devojke

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA