5 načina da i u dubokoj starosti sačuvate britak um

Ukoliko strahujete da bi pod stare dane mogli da obolite od demencije ili Alchajmerove bolesti, ne bi bilo loše da u svoju redovnu ishranu uvrstite piletinu, masnu ribu i koštunjavo voće. No, evo još stvari koje vam mogu pomoći da vaš um ostane u punoj formi i onda kada već uveliko budete zagazili u treće doba

  • 0

Jedite bobice

Počela je sezona jagoda, a uskoro će se na našim pijacama naći i maline, kupine, borovnice, ribizle i ostalo bobičasto voće. Rezultati jedne američke studije, sprovedene na 16.000 medicinskih sestara, pokazuju da ishrana bogata ovim mirisnim plodovima prirode garantuje smanjeno opadanje kognitivnih funkcija.  Šumsko, ali i industrijski gajeno voće bogato je flavonoidima, antioksidantima koji sprečavaju starenje moždanih ćelija tako što sprečavaju nagomilavanje hormona stresa.

Spremajte kuću

Iako zvuči neverovatno, najobičniji kućni poslovi pokazali su se kao savršeno sredstvo za očuvanje memorije. Kako istraživanja pokazuju, često kuvanje, peglanje, pranje i čišćenje umanjuje rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti. Stvar je u redovnoj fizičkoj aktivnosti koja je veoma blagotvorna, posebno za ljude u godinama. Takođe, razmišljanje o svakodnevnim obavezama predstavlja odličan mentalni trening, podjednako dobar kao igranje kartaških igara ili ukrštenih reči.

Savladajte neki strani jezik

Naučnici tvrde da se učenjem stranih jezika stvaraju spoznajne rezerve, koje predstavljaju odlično sredstvo da se mozak odupre svakom potencijalnom oštećenju. Na ovaj način naš um se brani od staračke demencije. Iako nema još dovoljno opširnih istraživanja na temu bilingvalizma, postoje dokazi da ljudi koji su od malih nogu bili izloženi različitim jezicima u starosti pokazuju manju sklonost ka gubljenju memorije i pamćenja.

Pijte zeleni čaj

Istraživanja na glodarima pokazuju da sastojci iz zelenog čaja štite mozak od neželjenog dejstva amiloida, štetnih toksina koji se luče u mozgu kod obolelih od Alchajmerove bolesti. Iako eksperimenti još uvek nisu sprovedeni na ljudima, sigurno je da konzumacijom ovog napitka um može samo da ima dobrobiti, a ne i štete.

Jedite brokoli i rukolu

U pitanju su namirnice bogate jednom vrstom antioksidanata koji su u stanju da poprave štetu koju su organizm načinili slobodni radikali. Jedan od lekova, koji se trenutno nalazi u fazi testiranja, baziran je na sastojcima koji se dobijaju upravo iz ova dva zeleniša.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA