Otkrivena SUPERBAKTERIJA koju ne možemo nikako da uništimo

Broj bakterija koje su otporne na sve poznate medicinske tretmane se povećava neverovatnom brzinom i, ako se tako nastavi, biće ugrožen ceo svet

  • 1

Sve je veći broj balterijskih infekcija u svetu koje uspešno odolevaju tretmanima i najjačih antibiotika. Ukoliko se ovako opasan rast neizlečivih infekcija nastavi, civilizacija će da bude u ozbiljnom problemu.

MILIONI ĆE UMIRATI ZBOG ANTIBIOTIKA: Naučnici upozoravaju koliko će nas koštati zloupotreba ovih lekova!

SUPERGONOREJA PRETI EVROPI: Leka nema! Postoji opasnost od masovne zaraze

Američki Centar za kontolu bolesti juče je obelodanio da je jedna žena u Pensilvaniji zaražena bakterijom ešerihijom koli, koja je otporna i na najagresivnije antibiotikepiše Huffington Post.

Bakterija je otkrivena prošlog meseca kod žene (49) koja je imala problem sa urinarnom infekcijom. Još uvek nije otkriveno na koji način se zarazila ešerihijom koli, koja sadrži MCR-1 gen otporan čak i na kolistin, koji se godinama uspešno bori protiv "superbakterija".

Foto: sxc.hu Foto: sxc.hu

MCR-1 gen se prvi put pojavio u bakteriji ešerihiji koli u novembru 2015. godine u Kini, ali u svinjskom crevu, a od tada se ova infekcija širila među životinjama u mnogim dravama.

Ovo je prvi put MCR-1 izdvoji pri infektivnom stanju nekog ljudskog bića, što veoma zabrinjava naučnike.

- Najveći strah je da se ovaj otporni gen ne proširi i na druge bakterije i da se tako ne oformi soj koji će biti otporan na sve medikamente - kaže dr Bet Bel, direktor američkog Nacionalnog centra za prevenciju bolesti.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/renjith krishnan Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/renjith krishnan

- Što je više slučajeva bakterija otpornih na antibiotike, to smo zabrinutiji - dodaje direktor Centra za kontolu bolesti, Tom Frajden.

Statistika pokazuje da se svake godine u SAD-u od "superbakterija" razboli oko 2 miliona ljudi, od kojih se oko 23.000 završi smrtnim ishodom. Međutim, do sada se nije pojavljivala bakterija otporna na kolistin.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/ddpavumba Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/ddpavumba

Ženu iz Pensilvanije trenulno leče drugi antibioticima, alii istovremeno pokušavaju da otkriju adekvatan tretman za MCR-1.

- Saradnja Minisrastva odbrane, Centra za kontrolu bolesti i Pensilvanijskog zdravstvenog centra je na visokom nivou i pokušavamo prvenstveno da zaštitimo ljude sa kojima je zaražena bila u kontaktu. Osim toga, ako ubrzo ne pronađemo lek protiv MCR-1 gena, ceo svet će biti u opasnosti. Naravno, nadamo se da do toga neće doći - rekao je za javnost guverner Pensilvanije Tom Vulf.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nature

    30. avgust 2018 | 11:27

    ima bakterija koje se eliminisu sporo putem aspirina brufena I c vitasmina, kao I probioticima jer povecanje broja dobrih bakterija utice I na lose ,koristi se oregano caj od vranilove trave brusnica lekovi poput orvazila alije potrebno unetidobre bakterije da bi nadjacale lose kristite I osvecenu vodu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA