≫ 

Besni ste kad ste gladni? Ne brinite, niste poludeli!

Odrastao čovek od sebe očekuje visok stepen samokontrole. Ipak, medicinari kažu da postoje situacije kada to nije ostvarivo i to sa razlogom

  • 0

Ukoliko ste primetili da se ponašate agresivno kada ste gladni, ne treba da se brinete, jer je to sasvim normalna stvar. Glad direktno utiče na smanjenje šećera u organizmu i zbog toga gubite energiju, što izaziva bes.

BESNI STE NA ŠEFA, DRŽAVU ILI PARTNERA? Evo zašto je to ODLIČNA STVAR!

Anti-bebi pilule mogu da vam poremete mozak

Kada ste gladni, mozak šalje vašem organizmu signal da treba da zadovolji ovu potrebu. Ako to zanemarite, stavljate telo u nepovoljnu situaciju, jer se javlja agresivnost.

Naučnici su objasnili da je to normalno, piše Life Hack.

Sve što pojedete, pretvara se u hranljive materije, koje se kreću putem krvi, čime se omogućava da ih apsorbuje svaka ćelija organizma kojoj su potrebne. Tkivo se tako hrani, a mozak prepoznaje sitost, što uslovljava normalno funkcionisanje organizma. Na taj način je nivo energije dovoljan.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ako ne zadovoljite potrebu za hranom, sve ove funkcije slabe, a vi tada neminovno osećate gubitak energije. Vid vam se muti, osećate malaksalost, imate usporene funkcije i govora i mišljenja i kretanja.

U ovaj proces je direktno uključena glukoza.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Kada nivo glukoze padne, mozak to prepoznaje kao opasnost za egzistenciju. Ovo podrazumeva poremaćaj lučeja adrenalina, koji utiče na stanje nervnog sistema. Javlja se uznemirenost, u vidu besa i agresivnosti.

Prema analizi stručnjaka, mozak mogo teže od drugih organa reaguje na smanjen nivo glukoze.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Zbog svega ovoga, neophodno je da što manje dovodite sebe u stanje potencijalne gladi kada ste u društvu ili na poslu. Može da vam se desi da iznenada "puknete" na nekog iz okruženja, čak i da fizički agresivno odreagujete, čime iznenadite sami sebe. Ni vi, a ni vaše okruženje ne pripisuje takvo ponašanje vašoj ličnosti.

Treba da znate da to i nije vaša ličnost, kao i da niste ludi, već da se samo radi o trenutnim fiziološkim funkcijama, koje su nastale usled gladi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA