≫ 

LETO S KON TIKIJEM: Šarm Skopelosa uz zvuke “grčkog bluza”

Najlepši mohito prave u baru “Kentavros”, najukusniji giros u giroseriji “No name”, neprikosnoven plavi patlidžan priprema se u taverni “Kiraco”, najbogatiji izbor morskih plodova je u taverni “Akrogiali”... Ovo su samo male tajne i fragmenti očaravajuće atmosfere Skopelosa, najšumovitijeg kopna okruženog vodom u grčkom arhipelagu Severnih Sporada

  • 4

Skopelos je apsolutno autentičan i s prefiksom netipičnog ostrva Egeja s obiljem vode i zelenila čiji nestvarni mir mogu da poremete jedino zvona sa ogrlica brojnih koza. Utisak koji odavde ponesete svodi se na tri zaključka: veoma zeleno, veoma grčko i veoma smireno.

Pogled u prošlost kazuje da prva naselja na ovom ostrvu datiraju još iz praistorije. Po legendi ostrvo je stvorio Dionisov sin Stafilos. Na Mediteranu je znano i kao „mesto gde se rađa vino“... U vreme Vizantije Skopelos je bio i „mesto izgnanstva“. Ali, vremena se menjaju: danas je ovo čarobno ostrvo jedna od omiljenijih turističkih destinacija čijoj je lepoti teško odoleti.

Po obliku, Skopelos liči na saksofon. Postoji čak i šaljivo verovanje da je oblik ostrva bio inspiracija za stvaranje čuvenog muzičkog stila „rembetiko“ poznatijeg u svetu kao „grčki bluz“... I da ne zaboravimo: na Skopelosu su snimljeni i kadrovi filma „Mama Mia“ koji je naslov dobio po čuvenoj pesmi još čuvenije švedske grupe „ABBA“. Sve se događalo 2008. godine i od tada je Skopelos želja mnogih parova koji se baš na ovom ostrvu činom venčanja zaklinju na večnu ljubav... Za sve postoji i još jedan razlog: Skopelos je i ostrvo sa 360 crkava. Gotova svaka je mala riznica freski i starih ikona. Na ostrvu je i mnogo manastira. Najatraktivniji su manastir Evangelistrija, Preobraženski manastir, Episkopi i manastir Svetog Regina...

Najveće naselje i glavni grad je Hora smeštena u severnom delu ostrva. Jedan je od najlepših gradova na Egejskom moru s osobenom arhitekturom. Okružen zelenilom, građen je u obliku amfiteatra s belim kućama prekrivenim crvenim crepom, što ga čini različitim od ostalih primorskih gradova u ovom delu Mediterana. Zanimljiv podatak je i taj što Hora ima više od 100 crkava, odnosno tačno 123. Najpoznatije su crkva Hrista, arhanđela Mihaila, Svetog Atanasija.... Hora uistinu nudi ljubav na prvi pogled. Uske ulice grada zanatlija i bakalnica samo su delić šarma ovog mediteranskog prostora u kome je sve doživljaj.

Skopelos je ostrvo gotovo bez vetra s bezbroj zaliva, uvala, pećina i okomitih stena koje ga čine prepoznatljivim... Ipak, njegov ukras su predivne plaže. Ima ih više od 20 plaža, počev od peščanih preko šljunkovitih kao i onih s predznakom „divlje“.

More je idealno čisto i kao izmišljeno za ronjenje i jedrenje. Sve plaže su mirne i izolovane s jelama, borovima i kedrovima koji daruju prijatnu prirodnu hladovinu i s obiljem sunca koje se ogleda u nestvarnom plavetnilu mora... Panarmos je najpopularnija ostrvska plaža. Smeštena u živopisnom zalivu udaljena je 12 kilometara od Hore. Duga 500 i široka 30 metara prekrivena je šljunkom. Na obali uz plažu su mnogobrojni restorani i kafei...Jednako popularne su i plaže Adriana, Stafilos i Vellania...

Za leto pred nama, Kon Tiki je na ovom rajskom ostrvu obezbedio smeštaj po meri onih koji uživaju u lepoti odmora. Takođe i čarter letove do zelenog kopna u plavetnilu Mediterana. Avion sleće na aerodrom susednog ostrva Skiatos, a zatim sledi i uzbudljivi transfer trajektom u tajanju od 40 minuta do konačnog odredišta – Skopelosa.

Hotel Elios Holidays 3* je jedan od najatraktivnijih ali i najprodavanijih u gotovo svakoj sezoni. Uz željeni komfor na bazi polupansiona u varijanti porodičnog odmorta nudi i besplatan smeštaj za dvoje dece starosti čak do 16 godina. Ležaljke i suncobani na plaži Elios su besplatne za goste hotela. Cena od 499 evra.

Foto:  KonTiki/promo Foto: KonTiki/promo

Uživaćete i u Alexios Studiu u mestu Neo Klima. Ovi apartmani su više nego idealna pozicija za uživanje u istraživanju lepota ostrva s predzankom smeštajnog kapaciteta i sa prefiksom dobrog odnosa cene i kvaliteta. Cena od 239 evra.

Foto:  KonTiki/promo Foto: KonTiki/promo

Hotel Aeolos 3* lociran na par koraka od plaže u gradu Skopelosu, je smeštajana jedinica koju u Kon tikiju preporučuju parovima. Uz dobru plažu i komfor hotela, odnosno aranžmanu u varijanti noćenja s doručkom, gostima se pruža i prilika da šetnjom upoznaju grad i odaberu mesta za ručak ili večeru po meri ličnog senzibiliteta. Uživanje je nešto što se unapred može garantovati. Cena od 539 evra.

Foto:  KonTiki/promo Foto: KonTiki/promo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA