Šta mislite, koja od ove dve žene je dobila posao?

Ako ste u potrazi za poslom, verovatno svakodnevno šaljete CV sa svojom fotografijom i sigurno će vas zanimati kako baš ona treba da izgleda da biste dobili posao

  • 6

Kada se priprmate za intervju za posao sigurno vodite računa o odevnoj kombinaciji. Pretpostavljamo da isto radite i kada birate sliku koju ćete da priložite uz CV. Pitanje je samo da li grešite ili ne.

SVI STE JE NAPRAVILI: Ovo je NAJVEĆA GREŠKA u traženju posla!

TRAŽITE POSAO? Evo kako da napravite CV koji će vam pomoći u tome

Najnovije istraživanje, koje je uradio profesor sa Sorbone, univerziteta u Parizu, pokazalo je da osobe koje prilože provokativnije slike uz CV imaju veće šanse da dođu do intervjua licem u lice, od onih koji su konzervativniji.

Naime, profesor Sevaž Kertekijan je odlučio da istraži kako odeća utiče na apliciranje za posao u savremenom sistemu zapošljavanja, piše časopis PHYS.

PrintSkrin: YouTube/BuzzFeedVideo PrintSkrin: YouTube/BuzzFeedVideo

On je formirao više CV-a, koji su sadrželi slične obrazovne reference, kao i slične veštine.

Svakom dokumentu je priložio sliku osobe istog izgleda, ali različite odevne kombinacije. Jedna kombinacija se bazirala na provokativnom dubokom dekolteu, a druga na pristojnoj, smernoj varijanti.

Biografije je poslao na 200 konkursa za mesto prodavca i na 200 konkursa za mesto računovođe, po 100 u svakoj odeći za svaki posao.

Foto: Sevag Kertechian Foto: Sevag Kertechian

Ispostavilo se da su poslodavci obratili više pažnje na kandidatkinju sa dubokim dekolteom, nego na klasično obučenu devojku.

Naime, provokativnija kandidatkinja je imala čak 62 poziva za intervju više za mesto prodavca, a 68 više za mesto računovođe.

- Iznenadilo nas je što je fizički izgled bio presudniji i za poslove u računovodstvu, jer takva radna mesta ne uključuju direktan odnos sa klijentima - kaže profesor Kertekijan.

- Rezultati našeg istraživanja su značajni, jer pokazuju da na ovu temu treba uraditi detaljnija i preciznija istraživanja - dodaje.

PrintSkrin: YouTube/Belinda Nicoll PrintSkrin: YouTube/Belinda Nicoll

Naučnici napominju da su svesni da je njihovo ispitivanje obavljeno samo u Francuskoj i da neke zemlje možda imaju drugačije "vrednosti".

Nedostatak je i to što ispitivanje uključuje samo dva tipa radnih mesta i jedan pol.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mic

    30. jun 2016 | 00:35

    Ovi dekoltei izgledaju nepristojno za neki ozbiljniji posao.

  • labelo

    29. jun 2016 | 23:19

    to samo ima u ameriki. ja dobila posao, a ne do bog kako izgledam.

  • Nana

    29. jun 2016 | 21:50

    Ma ozbiljni poslodavci kojima je do rezultata će zaposliti sposobnu pristojnu osobu. Ako je lepa to je sigirno plus u to niko ne sumnja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA