≫ 

Zašto MIGRENA češće pogađa žene nego muškarce?

Dve nezavisna istraživanja tražila vezu između migrena i srčanih oboljenja i hormona

  • 0

Još nije utvrđen glavni uzrok migrena, ali se zna da se kod žena javljaju četiri puta češće nego kod muškaraca. Zbog tolikog broja ljudi koji pate od migrena, naučnici pokušavaju da saznaju što više o njima kako bi pronašli lek.

Ova biljka rešava SVE ŽENSKE PROBLEME, a raste svuda oko nas

Jedno od poslednjih istraživanja pokazalo je da žene koje pate od migrena takođe imaju povećan rizik od srčanih bolesti. Lekari su do ovog zaključka došli kada su pregledali zdravstvene podatke 11.551 žene između 25 i 42 godine, i kroz 22 godine su pratili stanje žena koje imaju i koje nemaju migrene, prenosi Telegram.

Od tog broja žena, 15 odsto je patilo od migrena, a pola od njih je razvilo srčane probleme. Ovakvi rezultati doveli su do zaključka da žene sa migrenama treba tretirati kao žene sa visokim rizikom od srčanih bolesti. 

Ipak, nisu uspeli da pronađu kako bol utiče na srce, ali misle da se veza nalazi u genetskim predispozicijama ili problemima sa krvnim sudovima.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Drugo istraživanje je tražilo vezu hormona i migrena. Migrene su najčešće kod žena dva dana pred mentruaciju. Nedostatak ovog ispitivanja je veoma mali broj učesnika: 114 žena koje su učestvovale imaju, i 223 nemaju migrene. Ipak, studija je trajala 10 godina, i sve žene su vodile dnevnike o glavoboljama, sakupljale hormonske rezultate i jednom godišnje davale urin na analizu.

Dokazali su da nivo estrogena drastično opada dva dana pred menstruaciju kod žena koje pate od migrena, pa je sasvim moguće da je ovaj pad estrogena jedan od uzroka.

Muškarci nemaju tako velike hormonske promene na mesečnom nivou, pa ne pate često od migrena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA