≫ 

SPREČITE "TIHOG UBICU": Saveti za život sa hipertenzijom

Mnogi boluju od ove bolesti, a da toga nisu svesni jer nemaju nikakvih simptoma, zbog čega hipertenziju i nazivaju "tihim ubicom"

  • 3

Arterijska hipertenzija je kompleksna bolest koja podrazumeva povišene vrednosti krvnog pritiska – preko 140/90 mmHg i za posledicu može imati oštećenje takozvanih ciljnih organa, kao što su: srce, mozak, oči, bubrezi i veliki krvni sudovi, zbog čega je neophodno držati je pod kontrolom.

 

TEST ZA SRCE: Proverite svoje znanje o najvažnijem organu koji imate!

 

Najčešći simptomi povišenog pritiska su: glavobolja, zujanje u ušima, krvarenje iz nosa, osećaj pritiska u grudima, gušenje, brže zamaranje.

 

Mnogi boluju od ove bolesti, a da toga nisu svesni jer nemaju nikakvih simptoma i često tek komplikacije otkriju bolest. Zato je i zovu „tihi ubica“.

 

Povišeni krvni pritisak se mora doživotno lečiti, a prvi korak je promena stila života. Utvrđeno je da promenom životnog stila vrednost krvnog pritiska može da se smanji za 10-12mm Hg.

 

Foto: Wikimedia/Patrick J. Lynch

Foto: Wikimedia/Patrick J. Lynch

 

SAVETI ZA ŽIVOT SA HIPERTENZIJOM

 

Smanjenje telesne težine kod gojaznih pacijenata.

 

Gojaznost dodatno opterećuje srčani mišić i menja metabolizam organizma u celini. Redukcija prekomerne telesne težine i održavanje vrednosti u okvirima preporučenih (BMI oko 25 kg/m2, obim struka < 102 cm kod muškaraca, tj. < 88cm kod žena) doprinose boljoj regulaciji arterijske hipertenzije.

 

Smanjenje unosa soli.

 

Preporučuje se povećanje unosa kalijuma, a smanjenje unosa natrijuma (do 2,3 mg za zdrave osobe, a do 1,5 mg na dan za osobe preko 51 godine, sa povišenim krvnim pritiskom, dijabetesom ili bubrežnom slabošću).

 

Smanjenje unosa masti uz pridržavanje Mediteranskog načina ishrane doprinosi korekciji lipidnog statusa.

 

Preporučeno je korišćenje ribe u ishrani najmanje 2 puta nedeljno, uz unos 300-400 g dnevno voća i povrća.

 

Prema rečima dr Milice Vukićević, pušenje i nikotin su glavni faktori rizika za nastanak aterosklerotskih kardiovaskularnih oboljenja, naročito moždanog udara. Pušenje urzokuje nagli porast krvnog pritiska i ubrzanje srčane frekvence, u trajanju dužem od 15 min nakon konzumiranja cigarete. Pored toga, hemijske materije prisutne u duvanu oštećuju unutrašnjost zidova arterija. Pored aktivnog i pasivno pušenje izaziva ove promene, ali u manjem obimu.

 

Foto: pharmamedica.rs

Foto: pharmamedica.rs

 

Konzumiranje alkohola doprinosi povećanju arterijskog krvnog pritiska kod već tretiranih hipertenzivnih bolesnika. Potrebno je ograničiti unos alkohola na jedno piće dnevno za žene svih životnih doba i muškarce starije od 65 godina, kao i dva pića dnevno za muškarce do 65 godina. Jedno standardno piće iznosi 3,3 dl piva, 1,5 dl vina i 0,5 dl žestokog pića.

 

Samo u malim količinama alkohol ima i pozitivnih efakata na srce. Alkohol dovodi do porasta vrednosti triglicerida i viška kalorija, ali takođe i do porasta HDL, tj. “dobrog” holesterola, redukcije faktora koji podstiču trombozu i poboljšanja insulinske senzitivnosti. Crno vino ima antioksidantnu aktivnost, antitrombocitno dejstvo, a u umerenim količinama (jedna čaša crnog vina dnevno kod žena, 1-2 čase crnog vina kod muškaraca) poboljšava elastičnost arterijskih krvnih sudova.

 

Foto-ilustracija: Foter/96dpi

Foto-ilustracija: Foter/96dpi

 

 

 

FARMAKOLOŠKA TERAPIJA

 

Primena antihipertenzivne terapije (diuretici, beta-blokatori, kalcijumski antagonisti, ACE inhibitori, blokatori angiotenzinskih receptora), moguća je u vidu mono- ili komobinovane terapije. Kombinovana terapija (naročito kod dijabetičara), primenom dva leka iz različitih grupa, ima bolji uticaj na regulaciju arterijske hipertenzije u odnosu na povećanje doze jednog leka, primenjenog u vidu monoterapije.

 

Foto: sxc.hu/Egahen

Foto: sxc.hu/Egahen

 

Antihipertenzivna terapija je trajna terapija, sa mogućnošću postepene korekcije doze ili primene kombinovane farmakološke terapije. Prilikom akutnog povećanja vrednosti krvnog pritiska terapija se može korigovati ili intenzivirati, a tokom letnjih meseci je, zbog širenja krvnih sudova i sklonosti ka hipotenziji, najčešće je potrebna redukcija doze.

 

Arterijska hipertnzija rezistetna na višestruko korigovanu primenjenu terapiju zahteva dalje ispitivanje i utvrđivanje njene etiologije.

 

KONTROLA KRVNOG PRITISKA-PACIJENT TREBA AKTIVNO DA UČESTVUJE U LEČENJU

 

Za merenje krvnog pritiska u kućnim uslovima preporučuje se živin sfingomanometar sa manžetnom odgovarajuće širine (koja treba da obuhvati najmanje 80% obima ruke) ili neki od savremenih digitalnih aparata, gde se vrednost krvnog pritiska dobija kao prosečna vrednost tri uzastopna merenja.

 

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Praisaeng

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Praisaeng

 

Kako bi utvrdili efikasnost primenjene terapije, potrebno je u kućnim uslovima meriti vrednost krvnog pritiska tri puta dnevno, u periodu od nedelju dana (pod propisanom terapijom). Nakon toga, terapija se može po potrebi korigovati, ili se može promeniti vreme uzimanja određenog leka u cilju adekvatnije regulacije arterijske hipertenzije.

 

Kardiološke kontrole pacijenata sa arterijskom hipertenzijom potrebno je obavljati u proseku na šest meseci. Takođe, ultrazvučni pregled abdomena, pregled očnog dna, neurološki pregled i kontrola bubrežne funkcije mogu sugerisati na neke od komplikacija arterijske hipertenzije, pogotovu kod dijabetičara i onih sa neregulisanim vrednostima krvnog pritiska.

 

SPORT I ARTERIJSKA HIPERTENZIJA

 

Kod pacijenata sa arterijskom hipertenzijom, preporučena je redovna umerena fizička aktivnost, najmanje 30 min umerne aerobne fizičke aktivnosti (šetnja, brzi hod, trčanje, vožnja bicikla, plivanje), u početku 3 puta nedeljno uz ciljno postizanje navedene aktivnosti do pet puta nedeljno, u trajanju od 45-60 min.

 

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

 

 

 

Pacijenti sa arterijskom hipertenzijom treba da izbegavaju vežbe koje zahtevaju brzu promenu pravca, skakanje, brzo trčanje, vežbe pod opterećenjem i intenzivne treninge, te se “trening snage” ne preporučuje kao jedini ili glavni oblik vežbanja.

 

NOVE TEHNOLOGIJE U RANOJ DIJAGNOSTICI I PRAĆENJU ARTERIJSKE HIPERTENZIJE

 

Postoje tri osnovna razloga za neodgovarajuću kontrolu arterijske hipertenzije: inertnost lekara u lečenju pacijenta, slaba adherenca pacijenta na primenjenu terapiju i nedostaci zdravstvenih sistema u praćenju hroničnih oboljenja.

 

U budućnosti, razvojem novih informacionih tehnologija, biće moguće prevazići navedene prepreke i olakšati komunikaciju između pacijenata i lekara.

 

Dijagnostikovanje i kontrola arterijske hipertenzije će, osim korišćenjem aplikacija smart telefona, biti omogućeni i praćenjem putem elektronskih uređaja tj. posebnih softvera (pametni časovnik, nakit) koji će omogućiti detekciju i memorisanje vrednosti krvnog prtiiska uz adekvatnu obradu podataka i pružanje povratne informacije ordinirajućem lekaru, u cilju optimizacije individualizovane terapije.

 

(Telegraf.rs / http://www.pharmamedica.rs/)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    15. jul 2016 | 20:32

    Sve mi ovo znamo,ali sta cemo sa besparicom

  • Logy

    15. jul 2016 | 22:54

    Nikad u životu nisam: pušio, pio alkohol i kafu (jesam čajeve) i jedno jutro u 5 h odetio sam vrućinu, znojenje i trnenje u glavi. Izmerio sam pritisak koji je tad bio 151 / 90. Puls je bio veoma ubrzan. Iako imam 68 g. moj pritisak se uvek kretao 110 / 60 do 125 / 75. U hitnoj pomoći su mi davali 4x tablete za smanjenje pritiska i jedva se vratio na 125 / 75. Mišljenja sam da ovi klasični aparati za pritisak na bazi Hg nisu dobri jer njihova tačnost zavisi od osetljivosti sluha čoveka koji meri. Treba koristiti digitalne aparate jer imaju senzor za pritisak i treba ih baždariti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA