Rešio je da prihvati IZAZOV da se mesec dana tušira LEDENO hladnom vodom! Evo kako mu je bilo

Jedan novinar je prihvatio izazov koji je trajao 30 dana, a njegovo iskustvo je bukvalno "da se smrzneš"

  • 2

Mnogi stručnjaci preporučuju da se tuširanje završava hladnom vodom da bi se zatvorile pore na koži, ali kupanje u ledenoj vodi može da ima još bolje efekte na vaše zdravlje.

Ovo su greške koje SVI pravimo kad se TUŠIRAMO

Koliko puta nedeljno treba da se TUŠIRATE? Odgovor će vas iznenaditi

Da li vam je poznat onaj osećaj kada ste tek završili sa napornim vežbanjem i kada vam krv brže struji, koža se sjaji, i kada se osećate kao da možete da osvojite čitav svet? A sada zamislite da se tako osećate svako jutro, a da uopšte ne vežbate.

Ako mislite da je to previše dobro da bi bilo istinito, delimično ste i u pravu. Jer da bi iskusili tu endorfinsku euforiju bez vežbanja, moraćete da se bacite pod ledeno hladan tuš na par minuta svakoga dana, prenosi Net.

Foto-ilustracija: Foter.com / Ordinary Guy Foto-ilustracija: Foter.com / Ordinary Guy

Zagovornici "hladne terapije" tvrde da su hladni tuševi besplatan način da ojačate svoj imuni sistem, podignete energiju i produktivnost. A poboljšanje samo jedne od ovih stvari, očito bi poboljšalo ukupno zadovoljstvo životom.

Ali, da li se stvarno isplati da zamenite prijatno tuširanje toplom ili mlakom vodom sa dva minuta ledenog mučenja?

Novinar Business Insidera je odlučio da sam isproba tuširanje ledeno hladnom vodom svaki dan punih 30 dana. Evo kako je to prošlo.

Foto-ilustracija: Foter.com / seanmcgrath Foto-ilustracija: Foter.com / seanmcgrath

Od 1-10 dana - Definitivno najgori period

Početak stvaranja ove rutine je najteži deo. Ovo se čini kao gore od vežbanja, jer većina vežbi nije odmah prvog trenutka zastrašujuća. Kod vežbanja počnete s nečim laganijim, dok je jednini način da lagano započnete s ledenim tuširanjem taj da odbrojite od pet do jedan, zažmurite, i hrabro zakoračite napred.

- Teško je opisati iskustvo početnih 10 sekundi prvog ledenog tuširanja, jer su mi sva čula bila preopterećena. U mozgu je prestala sva aktivnost i zamenjena je samo jednom mišlju - tako hladno, tako hladno, tako hladno - napisao je Drju Hausmen, čovek koji se odlučio na ovaj izazov.

- Sledećih 20 sekundi bilo je još gore, jer sam postao svestan šta se u stvari događa. Smenjuju se misli - sam sam si to učinio; ja sam lud; šta to radim - dodao je.

Posle 30 sekundi telo je počelo da mu se smiruje. Ponovo je mogao da razmišlja racionalno i nije više želeo po svaku cenu da iskoči ispod tuša, ili da vrišti na sav glas. Ali se i dalje osećao hladno i jadno.

Izlaganje hladnoći može da vam pomogne u podizanju nivoa endorfina, izgradnji dobrih masti, gubitku težine, borbi s depresijom, pa čak i u smanjivanju veličine tumora.

Foto-ilustracija: Foter.com / cszar Foto-ilustracija: Foter.com / cszar

Od 11-20. dana - Situacija se polako poboljšava

Posle dve nedelje buđenja i smrzavanja u ledenoj vodi, nešto čudno se dogodilo. Došlo je do promene raspoloženja, čovek je čak počeo da uživaj u njoj. A počeo je i da primećuje neke fiziološke koristi.

Bio je spremniji da se suoči s dnevnim izazovima.

- Na kraju, šta bi me uopšte moglo oneraspoložiti sada kada sam već prolazio kroz nešto toliko strašno od ranog jutra? - konstatovao je Drju.

Foto-ilustracija: Foter/Kyle May Foto-ilustracija: Foter/Kyle May

Od 21-30. dana - Kada nešto apsurdno postne rutina

- Pred kraj svog izazova, više nisam morao da se motivišem glasnom muzikom ili psihološkim trikovima da bih svakog jutra otišao pod hladan tuš. Jednostavno bih to učinio, svestan da su koristi veće od početne nelagodnosti - uočio je Hausmen,

Tada je primetio paralelu između onoga što je radio pod tušem i štednje novca.

- Jednom kada vam štednja postana navika, onda stvaranje kućnog budžeta i prestanak bespotrebnog trošenja, koji su u početku bolni koraci, odjednom postanu lakši. Umesto napornih i bolnih zadataka postanu obična rutina - objašnjava.

Onda je počeo da eksperimentiše sa tuširanjem u različito doba dana.

Otkrio je da su popodnevna tuširanja korisna poput jutarnjih. Ledeno hladan tuš u 2 sata popodne je kao šoljica kafe bez poremećaja sna i dodatnih troškova. Ako osećate pospanost posle ručka, umesto da odete po još jednu kafu, probajte da uskočite pod hladan tuš na koji minut. Ako morate kasno uveče nešto da uradite, ali ste umorni posle dugog i teškog dana, probajte da uronite u ledenu vodu, i videćete koliko će vam se poboljšati pažnja i koncentracija.

Izgleda da se izazov tuširanja hladnom vodom isplati, jer će vam trebati manje kofeina jednom kada budete započinjali jutro navalom endorfina.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Evo na koje su izazove pristali naši novinari.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA