≫ 

Lasersko uklanjanje dlaka izaziva rak

Naučnici upozoravaju da lasersko uklanjanje dlačica povećava rizik od raka

  • 3

Tokom istraživanja sprovedenog na Univerzitetu u Kaliforniji pronađene su kancerogene supstance u dimu koji je proizvod laserskog uklanjanja dlačica. Dim koji miriše na spaljenu dlaku sadrži toksine koji iritiraju pore i za koje se zna da izazivaju rak.

EVO KAKO ZAISTA IZGLEDA LASERSKO UKLANJANJE DLAČICA: Bićete iznenađeni i zgroženi! (VIDEO)

Doktor Geri Čuang ističe da je rizik veći ako ovu kozmetičku proceduru obavlja neadekvatno obučena osoba, kao i ako se obavlja u loše opremljenoj prostoriji, piše Dailymail. On je dodao da je neophodno da prostorije imaju veoma dobar ventilacioni sistem i odstranjivač dima, jer su u suprotnom opasnosti izloženi i pacijent i zdravstveni radnici.

Za istraživanje su uzeti uzorci dlaka i stavljeni u zapečaćene staklene posude, nakon čega su ih spalili laserom i 30 sekundi sakupljali isparenja od lasera: dimnu mešavinu spaljene dlake i hemikalija. Identifikovali su čak 377 komponenti dima, među njima 20 toksina opasnih za okolinu, kao što je ugljen-monoksid, i 13 za koje se zna ili sumnja da izazivaju rak.

Printskrin: Youtube/ Veritasium Printskrin: Youtube/ Veritasium

Među njima su benzen i toluen.

Tim je takođe merio koncentraciju finih čestica u isparenjima koje mogu lako da se udahnu. Pronašli su da ih je osam puta više u vazduhu nakon procedure, čak i ako je prostorija imala odstranjivač dima. Kada su odstranjivač isključili na 30 sekundi, koncentracija u prostoriji je porasla za 26 puta.

Rizik je veći za radnike koji udišu ova isparenja po osam sati dnevno, ali još nisu sprovedena istraživanja o tome.

Stručnjaci podsećaju da je potrebno preduzeti mere zaštite tokom procedure, kao što su maske za disanje.

Pogledajte i sledeći video.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lju

    26. jul 2016 | 10:33

    A sta danas ne izaziva rak.???Ma koliko pazila i cuvala se,nece me sigurno zaobici.Ne pijem,ne pusim,ne drogiram se.Ali to rasersko uklanjanje dlaka sam morala da odradim.Pa nemogu se svega odreci....:) :)

  • stvarno?

    26. jul 2016 | 09:25

    Koji je bre ovaj kremenko? On se razume u ovo kao marica u fondument

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA