SJAJNE VESTI ZA ŽENE: I sa 50 godina možete da imate bebu!

Ukoliko ste u menopauzi to više nije znak da je gotovo sa vašim potomstvom. I za ovo je pronađeno rešenje

  • 15

Tim stručnjaka je obelodanio svoje najnovije nalaze, koji pokazuju da je moguće obnoviti menstrualni ciklus ženama u menopauzi, što znači da bi one ponovo mogle da budu plodne i da normalno rađaju decu.

 

I MUŠKARCI IMAJU BIOLOŠKI SAT: Posle 40. sperma može imati katastrofalne posledice na bebu, evo zašto!

 

Nova nada za žene koje ne mogu da imaju decu!

 

Medicinski istraživači su potvrdili da je sada moguće da i žene koje su u menopauzi rode dete, jer postoji kompletan proces kojim se utiče na obnavljanje plodnosti.

 

Oni tvrde da ova tehnika funkcioniše i kod žena koje čak pet godina nisu imale menstruaciju.

 

Naime, radi se o podmlađivanju jajnika tako da budu sposobni da proizvode plodne jajne ćelije, piše Mirror.

 

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

 

Naučnici su, koristeći ovaj proces, uspeli da oplode dve jajne ćelije, odnosno da stvore dva embriona, koja sada čekaju na usađivanje u matericu. Još 30 žena je podvrgnuto tretmanu za koji se tvrdi da je uspešan u dve trećine slučajeva.

 

- Ovo je veliko otkriće, pogotovo za žene u menopauzi, jer to sada znači da mogu da ostanu trudne uz pomoć sopstvenog genetičkog materijala - kaže dr Konstantinos Sfakanudis.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Postoji čak jedan odsto žena koje uđu u menopauzu oko 40. godine, što zbog hormonskog poremećaja, što zbog terapije pri lečenju raka. Za njih je ovo potpuni preporod, jer će sada imati šansu da pored svega što prolaze budu majke.

 

Jajnici se podmlađuju uz pomoć krvne plazme, koja služi za regeneraciju tkiva. Kada se ona ubrizga u jajnike kojima je prestala funkcija, otpočinje proces obnove menstrualnog ciklusa kada je moguće prikupiti bar dve, tri jajne ćelije pogodne za oplodnju.

 

Foto-ilustracija: flickr/Merijn Vogel

Foto-ilustracija: flickr/Merijn Vogel

 

- Ovo je divno otkriće, ali ono povlači i etička pitanja. Sada nastaje dilema koja je to gornja granica starosti u kojoj je ispravno priuštiti nekom materinstvo - ističe Rodžer Starmi sa "Hull York" britanske medicinske škole.

 

Pogledajte razmišljanja našeg stručnjaka na temu zdravlja.

 

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dina

    21. jul 2016 | 16:54

    Čitam ove komentare i mogu samo da kažem SRAMOTA! Žene od 50 godina su vam babe?! Stidite se! Ko ste vi da procenjujete kada neko treba da rađa decu? Da li ste se ikada zapitali zašto neko ranije nije rodio dete? Osvrnite se oko sebe, pitajte svoje roditelje, bake, do koliko godina su žene rađale decu i pre mnogo vremena kada se nije ni znalo za VTO! A sada je ovde postalo čudno i ludost ako žena rodi dete posle 40-te! Vest je sjajna!

  • ?

    21. jul 2016 | 21:29

    Radjanje u mlađim godinama ne garantuje da će osoba živeti dugo,svako ima pravo da rodi,makar jednom,pa bilo to i u kasnijim godinama

  • Boca

    19. septembar 2016 | 18:27

    Neka rodi sa 15, a neka sa 50. Postajemo ocevi u 45 pa je to ok, a zene u tim godinama su babe.... Ne mogu da se slozim. Drage dame, radjajte kad to pozelite i kad mozete. Sigurno se vise voli dete u 50 nego unuce u 35!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA