Ne možete da zaspite kad promenite krevet? A u stvari nije do kreveta nego...

Svaki put kada otputujemo, ili promenimo mesto spavanja, muku mučimo sa nesanicom i okretanjem tokom cele noći. Ako ste do sada bili ubeđeni da je u pitanju neudoban dušek, ili jastuk, pogrešili ste. Evo šta je uzrok

  • 1

Sigurno ste se svi bar jednom našli u situaciji da, kada provedete prvu noć u novom okruženju i promenite krevetne možete da zaspite. Okretanje u krevetu svima vam je dobro poznato i ume užasno da nervira. Sada je konačno otkriveno šta je u stvari uzrok tome.

ZASPAĆETE ZA SEKUND: Uradite ovo sa stopalima i spavaćete kao beba (VIDEO)

12 trikova da se NASPAVATE tokom pakleno vrelih noći. Čak i ako nemate klimu!

Spavanje već dugo fascinira naučnike, a prva istraživanja sprovedena su još u antičkoj Grčkoj. Ali, naučnici su tek nedavno otkrili razlog zašto je ljudima teško da utonu u san prvu noć u nekom novom okruženju.

Još od ranije, ovaj fenomen spominje se pod nazivom "noć prilagođavanja" ili "efekat prve noći", ali niko dosad nije kopao dublje po razlozima zašto se on javlja kod mnogih ljudi, piše Index.

Foto-ilustracija: Foter/purplemattfish Foto-ilustracija: Foter/purplemattfish

U istraživanju koje je sprovedeno na Univerzitetu Braun, otkriveno je kako tokom prve noći na nepoznatom mestu, jedna hemisfera vašeg mozga ostaje budnija od druge za vreme dubokog sna, u stanju spremnosti za slučaj nevolje.

Osim toga, istraživači su otkrili kako buka ima još jači efekat na vaša čula u takvoj situaciji, zbog čega je verovatnije da ćete se buditi tokom noći.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Drugim rečima, tokom noći na vama nepoznatom mestu, deo vašeg mozga je na oprezu i stražari, kako bi u slučaju bilo kakve nevolje moglo pravovremeno da se reaguje.

Kako zaključuju istraživači, to je nasledstvo dana kada je čovek spavao u pećinama i kada je takva okolina vrvela raznim pretnjama po njegovu bezbednost.

Dakle, nema potrebe da spavate s jednim okom otvorenim, jer vaš mozak odrađuje sav posao!

Pogledajte sledeći video i zabavićete se:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bu

    8. avgust 2016 | 00:48

    Vise ovakvih tekstova, a manje o "starletama". Mozda narod nesto i nauci :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA