REVOLUCIJA U MEDICINI: Kad ugledaju ovaj antibiotik, bakterije će izvršiti samoubistvo!

Naučnici su uspeli da navedu opasne bakterije da se zapravo unište same

  • 3

Izgleda da ipak nema razloga za strah od rezistentnosti sve većeg broja bakterija na antibiotike. Nova generacija lekova, koja bi uskoro trebalo da se pojavi na tržištu, teraće će bakterije da same sebe uništavaju.

 

MILIONI ĆE UMIRATI ZBOG ANTIBIOTIKA: Naučnici upozoravaju koliko će nas koštati zloupotreba ovih lekova!

 

EVO ZAŠTO NAM LEKOVI NE POMAŽU: U Srbiji se skoro nikad ne rade BRISEVI pre prepisivanja ANTIBIOTIKA?!

 

Naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu detaljno su istraživali odbrambeni mehanizam beta hemolitičkog streptokoka serološke grupe A, kao i streptokoka piogenesa, uzročnika upale grla, šarlaha i gnojnih infekcija kože.

 

Poput ostalih bakterija i ove koriste posebne toksine, kojima napadaju ili uništavaju ćelije. Da bi ih u tome sprečili, naučnici stvaraju protivotrov u obliku belančevina, koje se vežu za toksine.

 

 

Foto: Profimedia/Sciencephoto RM

Foto: Profimedia/Sciencephoto RM

Istražujući bakterije, naučnici su po vođstvom uglednog bakteriologa Krega Smita, otkrili dva oblika protivotrova, aktivni i pasivni.

 

- Verujemo da je pasivni oblik protivotrova posebno delotvoran, a naše otkriće je veoma važno jer će napredne generacije antibiotika navoditi bakterije da se same uništavaju. Poznato je da su bakterije sve otpornije na današnje antibiotike pa moramo što pre da pronađemo način da im doskočimo. Budući da smo definitivno ustanovili da funkcionišu na principu otrova i protivotrova, sada znamo u kojem smeru treba razvijati nove lekove koji će uništavati bakterije njihovim vlastitim oružjem - objašnjava doktor Smit, prenosi Net.hr.

 

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Iako je opasnost od sve otpornijih bakterija sve veća pretnja čovečanstvu, ipak je još uvek ova bolest najčešći ubica u Srbiji:

 

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pamet

    21. avgust 2016 | 21:22

    Dobro, a koje su negativnosti, odnosno kontraindikacije ovog farmaceutskog cuda, tj. koliko ce da zarade, tj. koliki ce profit da bude, posto po svemu sudeci svi bibtrebalo da ga uzimamo.

  • Ceca

    22. avgust 2016 | 00:44

    Da necemo i mi sa bakterijama da izvrsimo samoubistvo?

  • ana

    21. avgust 2016 | 23:43

    ne rade brisecve jer im treba 100 godina do rezultata pa dotle ili otegnes ili se izlecis.Opet kad se uzme u obzirda rade samo paraziti da je privreda odavno kaput dobro da jos ikakvo zdravstvo imamo. Koji doktori komentarisu bolesti za novine u realu takvih nema koji sv eto znaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA