Napitak od HMELJA koji leči bubrege i jetru, a nije pivo (RECEPT)

Mnogi muškarci vole napitak od hmelja, ali onaj fermentisani, koji dolazi u flašama i konzervama, a neki vole da ga piju direktno iz točilice. Ovaj napitak se pravi od iste biljke, ali nije ni nalik pivu, već je to čaj koji leči bubrege.

  • 2

Hmelj je dugogodišnja biljka koja se penje kao loza i rasto i do šest metara visine. Ima trokrake i petokrake listove i šišarkice koje se lepe za prste, a baš u njima se nalaze lekovita svojstva.

SVET ĆE USKORO OSTATI BEZ PIVA: Ne, nije laž! Hmelj polako nestaje!

One sadrže tanin, smolu, holin, gorke materije, alkaloid hopein, pektinske materije, kalijumovu so, trimetilamin, eterično ulje, vosak i neka bazična jedinjenja.

Šišarke se beru pre nego sto sazreju, a koren, lišće i seme, koje je jače od korena i lišća, u vreme kad je biljka zrela.

Hmelj koristi protiv upale bubrega i bešike, leči jetru, žučnu kesu i slezinu, pomaže protiv nadutosti, grčeva u donjem stomaku, pospešuje mokrenje i znojenje, smiruje nerve. Pomaže starim ljudima koji imaju problema sa mokrenjem. U proleće se mladi izdanci mogu jesti.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Čaj od mladih šišarki se pravi tako što se 15 g šišarki prelije sa 1 l ključale vode. Kad se ohladi, pije se po jedna šoljica (1 dl) triput dnevno, pre jela.

Mlade šišarke mogu da se istucaju i pomešaju s istom količinom meda. Uzima se jedanput dnevno, maksimalno pola kafene kašičice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA