≫ 

ŠOKANTNO OTKRIĆE: Ultrazvuk u trudnoći izaziva AUTIZAM kod DECE!

Naučnici izgleda da konačno imaju odgovor na pitanje kako nastaje autizam i zašto ga sve više dece ima. Nažalost, naježićete se kad čujete šta je u pitanju

  • 20

Danas skoro da ne postoji trudnica koja barem jednom nije otišla na ultrazvuk, za koji se verovalo da je najbezbednija metoda pregleda žena koje su u drugom stanju. Ali, izgleda da smo se grdno prevarili, svi mi, kao čovečanstvo, slepo verujući tehnologiji.

"VAKCINE IZAZIVAJU AUTIZAM": Evo zašto je ova tvrdnja POTPUNA GLUPOST!

SVET JE PLAKAO UZ OVAJ SNIMAK! Autistični dečak prvi put sluša svoj omiljeni bend uživo! (VIDEO)

Obično se ova dijagnostička metoda obavlja u prvom trimestru trudnoće, pre svega da bi lekari sa sigurnošću utvrdili da je žena u drugom stanju, ali i da je sve u u redu sa plodom u njenom stomaku.

Prema najnovijim istraživanjima, baš ultrazvuk u prvom trimestru trudnoće dovodi se u direktnu vezu s pojavom težih oblika autizma kod dece.

Studija je objavljena u žurnalu “Autism Research” a sproveli su je udruženi stručnjaci iz nekoliko eminentnih institucija kao što su Medicinski fakultet Univerziteta u Vašingtonu, “Bothell” univerzitet i “Children's Research Institute” iz Sijetla.

Foto: Ilustracija/Profimedia/BSIP Foto: Ilustracija/Profimedia/BSIP

Oni su istraživali različitost simptoma autistične dece.

- Mučila nas je dilema zašto ima toliko dece sa autizmom. Odakle izvire taj poremećaj? Kako deca obole od autizma? A opet, kopkalo nas je i zašto su sva deca iz spektra autističnih bolesti toliko različita – izjavila je vođa istraživačkog tima, psihijatar Sara Veb, prenosi Russia Today.

- Odlučili smo da se fokusiramo na ovo poslednje pitanje. Jer, neka deca s autizmom imaju viši koeficijent inteligencije i generalno bolje šanse da uspeju u životu, dok su druga do te mere pogođena da nisu u stanju da nauče da se brinu sama o sebi – objašnjava ona.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Koristeći podatke iz baze, naučnici su došli do podataka za 2.644 porodice, iz različitih krajeva SAD. Poredili su kakav uticaj imaju dva različita faktora: genetska predispozicija, spoljašnji faktori (kao što je ultrazvuk). Za spoljašnje faktore su precizno beležili vreme kada im je beba bila izložena.

Otkrili su da su među autističnom decom najteže simptome imala ona, čije majke su u prvom trimestu trudnoće bile na ultrazvučnom pregledu. Ovo je posebno pogodilo onu decu sa varijacijama na genima koji ukazuju na mogućnost pojave autizma.

- Kao majka, mogu da vam kažem da nikad ne bih u prvim mesecima trudnoće išla na ultrazvuk, osim ako to zaista nije neophodno. Pokušala bih sve drugo, jer svaka medicinska procedura može da donose koliko dobra, toliko i zla – rekla je doktorka Veb.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Takođe, ova studija nije utvrdila nikakvu vezu između autizma i odlazaka na ultrazvuk u drugom i trećem trimestru.

Doktorka Veb i njeni saradnici spremaju se da sprovedu još niz dodatnih istraživanja, a glavni cilj im je da provere da li bi ultrazvuk mogao da bude potencijalni izazivač autizma, a ne samo da ga pogoršava.

Pogledajte kako izgleda laboratorija u kojoj se istražuje DNK:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šurak

    2. septembar 2016 | 14:52

    Kakve li ce to muke biti, kad dodje na naplatu trovanje, namerno razboljevanje i usadjivanje bolesti u najneduznija i najbolja stvorenja na svetu...Ceka vas kazan u devetom krugu za to!

  • M

    2. septembar 2016 | 15:12

    Vakcine izazivaju autizam

  • Borcanac

    2. septembar 2016 | 14:48

    Ma sve zivo utice na razvijanje autizma, zivimo nezdravo, nezdravo se hranimo, okolina nam je zagadjena...ali verujem i da ultra zvuk takodje negativno utice u nekoj meri... Mislim da je medicina u poredjenju na sve ostale grane najmanje napredovala u poslednjih nekoliko decenija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA