Evo na koga ste tako pametni!

Nekoliko studija je otkrilo da je veća verovatnoća da će deca naslediti inteligenciju od majke, jer su inteligentni geni locirani na hromozomu X

  • 3

Pametni ljudi bi trebalo da zahvale svojim majkama, jer, kako navode istraživači, majke su "odgovorne" za prenošenje inteligentnih gena deci. Stoga, neki stereotipi koji su preživeli vekove će možda nestati. Samohrane majke koje žele inteligentnog sina ne moraju u najbližoj banci sperme da traže dobitnika Nobelove nagrade, a i čini se da će i muškarci preispitati svoje mišljenje o ženskoj inteligenciji.

ANA IVANOVIĆ OTKRILA TAJNU: Evo zašto je toliko lepa! (FOTO)

U osnovi ove ideje su "uslovljeni geni" koji se ponašaju različito u zavisnosti od porekla. U suštini, ovi geni imaju neku vrstu biohemijske oznake, koja omogućava da se prati poreklo i otkriva čak da li su oni aktivni ili ne u ćelijama potomaka. Neki od ovih pogođenih gena "rade" samo ako potiču od majke. Ako se taj isti gen nasledi od oca, on se deaktivira. Očigledno, drugi geni rade suprotno, aktiviraju se samo ako poteknu od oca.

Znamo da inteligencija ima i naslednu komponentu, ali sve do pre nekoliko godina smatralo se da mnogo toga zavisi od oca, kao i od majke. Međutim, nekoliko studija je otkrilo da je veća verovatnoća da će deca naslediti inteligenciju od majke, jer su inteligentni geni locirani na hromozomu X.

Foto: GabrielaP93 via Foter.com / CC BY Foto: GabrielaP93 via Foter.com / CC BY

Jedna od prvih studija iz ovog područja sprovedena je 1984. godine na Univerzitetu Kembridž. Studija je analizirala koevoluciju mozga i uslovljavanja genoma i zaključeno je da geni majke najviše doprinose razvoju centara za razmišljanje u mozgu.

POSLE ANĐELINE DŽOLI: Sve više žena u Srbiji preventivno uklanja DOJKE i JAJNIKE!

Ako ostavimo genetiku sa strane, ima i drugih studija koje otkrivaju da majka igra važnu ulogu u intelektualnom razvoju deteta, kroz fizički i emotivni kontakt. U stvari, neke studije pokazuju da je sigurna veza blisko povezana sa inteligencijom.

Istraživači su Univerziteta Minesota, na primer, otkrili su da deca koja su razvila jaku povezanost sa majkama, razvijaju i kapacitet za igranje kompleksnih simboličkih igara sa samo dve godine. Oni su veoma uporni i pokazuju manje frustriranosti tokom susretanja sa problemima.

Ovo je stoga što ta jaka veza daje deci neophodnu sigurnost da istražuju svet i samouverenost da rešavaju probleme bez gubljenja vere u sebe. Ove majke pomažu svojoj deci da reše probleme i tako dalje stimulišu njihov potencijal.

Foto: flickr/Loren Kerns Foto: flickr/Loren Kerns

Važnost emotivne veze za razvoj mozga su pokazali i istraživači sa Univerziteta Vašington, koji su prvi otkrili da su ta sigurna veza i ljubav majke najvažniji za razvoj nekih delova mozga. Naučnici su tokom sedam godina analizirali kako se majke odnose prema deci i otkrili da kada postoji emotivna podrška i adekvatno zadovoljene njihove intelektualne i emotivne potrebe, sa 13 godina hipokampus ove dece je 10 posto veći nego kod dece čije su majke emotivno daleke. Vredi napomenuti da je hipokampus deo mozga koji se povezuje sa memorijom, učenjem i odgovorom na stres.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Procenjuje se da je između 40 i 60 odsto inteligencije nasledno. Ovo znači da preostali procenat zavisi od okoline i stimulacije. U stvari, ono što zovemo inteligencijom je ništa više od sposobnosti za rešavanje problema. Ne smemo zaboraviti da čak iako dete ima visok IQ, moramo da stimulišemo njegovu inteligenciju i negujemo je kroz život, uz nove izazove. U suprotnom, inteligencija se samo rasprši.

Pronašli su nešto u njenoj KRVI, a kada je videla rezultate, usledio je ŠOK ŽIVOTA (VIDEO)

Uprkos tome šta kaže inteligencija, očevi ne treba da budju obeshrabreni, jer i oni mnogo doprinose razvoju svoje dece, posebno kroz emotivnu prisutnost. IQ s kojom se rađamo je važna, ali ne i presudna.

(Telegraf.rs / Izvor: psychology-spot.blogspot.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slikar

    7. septembar 2016 | 21:15

    Obrni okreni, pazite sa kim cete decu da pravite...

  • Vita

    8. septembar 2016 | 07:46

    Ako su inteligentni geni locirani na X hromozomu, onda ovo sto pisete vazi samo za musku decu. Zenska deca nasledjuju po jedan X hromozom i od majke i od oca, sto bi znacilo da i on prenosi inteligentne gene u istoj meri. Decaci od oca nasledjuju Y hromozom, tako da ako su ti geni na X hromozomu, onda inteligenciju nasledjuju od majke. Sve to pod uslovom da su te tvrdnje uopste tacne.

  • MILICA

    8. septembar 2016 | 11:08

    Zahvale? Kako ko.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA