Uskoro univerzalna vakcina protiv alergija!

Naučnici sa Univerziteta Istočne Finske nadaju se da će u roku od pet do deset godina biti u stanju da na tržište izbace vakcinu koja bi uspešno suzbila svaku vrstu alergija, od polenske do osetljivosti na mačju dlaku

  • 0

U trenutku kad se suočimo sa alergenom, antitela imunoglobulina E (IgE) preuzimaju ulogu stražara koji kao odgovor na napad izazivaju kijavicu. Istovremeno, bela krvna zrnca podižu lučenje histamina, koji zauzvrat izazivaju one sve svima dobro znane propratne efekte kao što su suzenje očiju i polenska groznica.

Danas tim stručnjaka, na čijem čelu je profesor Juhu Rouvinen, pokušava da pronađe način kako da genetski modifikuju alergene tako da se oni više neće vezivati za IgE, ali će nastaviti da komuniciraju sa imunoglobulinima G (IgG), koji imaju zadatak da spreče formiranje IgE kompleksa. To bi moglo da zaustavi stvaranje histamina iz leukocita, a samim tim ne dozvoli curenje nosa kao reakciju.

Nakon toga, sve bi trebalo da bude vrlo prosto, barem u teoriji: ubrizgati modifikovanu verziju alergena u vidu injekcije, a za sve ostalo će se pobrinuti naš imuni sistem. Ipak, na ovu spasonosnu vakcinu, koja se razvija u saradnji sa biotehnološkom kompanijom Desentum, moraćemo da sačekamo barem pet godina, ako ne i duže.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA