GIPS IDE U ISTORIJU: Balkanci otkrili LEK za zarastanje kostiju

Zaboravite gips i ostale konzervativne metode lečenja zarastanja kostiju, jer je konačno otkriven lek za regeneraciju i zaceljivanje. Evo i o čemu se radi

  • 5

Ova senzacija svetskih razmera u farmaciji zove se "Osteogrov" (i prevodu: "kostorast"), a rezultati a rezultati dosad učinjenih kliničkih ispitivanja kažu da bi prvi lek stvoren u hrvatskoj državi mogao postati nezaobilazna pomoć pacijentima sa problemima zarastanja kosti i onima kojima je potrebno nadomestiti deo kosti koji nedostaje već za dve do tri godine.

Pomoću ove čudotvorne, ali ZABRANJENE biljke, polomljene KOSTI zarastaju BRŽE!

Ovaj otrov uništava vaše kosti, a ipak ga pijete skoro svaki dan (VIDEO)

Voditelj i koordinator ovog projekta prof. dr. Slobodan Vukičević kada tumači način delovanja, zvuči vrlo jednostavno: od sopstvene krvi pacijenta radi se ugrušak "na licu mesta", tačnije u operacionoj sali. U krv se doda koštani morfogenetski protein i potom sve zajedno stavi na mesto gde treba "stvoriti" novu kost, piše Jutarnji List.

Za nekoliko meseci stvori se novi koštani deo, što je u lečenju te vrste zdravstvenih problema apsolutna inovacija. Naime, pokazalo se da je najbolji "nosač" proteina sopstvena i to "obična" periferna krv, odnosno ona koja se vadi pacijentu kad se treba proveriti krvna slika.

Foto-ilustracija: Allkpop.com, Pixabay Foto-ilustracija: Allkpop.com, Pixabay

A za stvaranje ugrušaka koji leči kosti dovoljno je oko decilitar krvi!

- U toku su klinička ispitivanja Osteogrova u Zagrebu, Sarajevu i Beču. - To je prvi put u istoriji medicine da je hrvatska akademska zajednica samostalno, bez velike farmaceutske industrije, razvila i testirala biološki lek nakon niza procedura koje su toliko zahtevne da se godišnje u svetu odobri ukupno oko 20 novih lekova - kaže voditelj i koordinator projekta Slobodan Vukičević sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu.

- Imali smo sreću jer smo uspeli da uz naš tim okupimo i stručnjake iz stranih institucija i ostvarimo takav poduhvat. To je drugi put da se to dogodilo u nekoj hrvatskoj instituciji - kaže Vukičević.

Foto: Foter/msklibrary Foto: Foter/msklibrary

U ovom projektu, došlo je do tzv. faze FIH (First in Human) odnosno prvog testiranja na ljudima. Prvi pacijenti sa prelomom palčane kosti učestvovali su u kliničkom ispitivanju u Traumatološkoj bolnici u Zagrebu (KBC Sestre milosrdnice), a sledeće nedelje prvi pacijenti lečiće se u Sarajevu.

Do kraja godine lek će biti testiran na ukupno 75 pacijenata. Deset pacijenata operisanih u zagrebačkoj Traumi pokazalo je da Osteogrov nema nikakvih bezbednosnih problema, niti toksičnih posledica odnosno neki problem koji bi ugrozio odnosno prekinuo projekat.

Inače, lek je u Beču primenjen kod pacijenata koji imaju tzv. zaobljene noge ili kako se to popularnije kaže noge fudbalera. Varus deformitet dovodi do krivog opterećenja kolena pa se goljenična kost mora izravnati tako da se jedan deo kosti odstrani. U taj se prostor onda stavlja preparat da se ubrza zarastanje, a u Beču je sve to još praćeno kompjuterskom metodom.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Velika uloga Osteogrov očekuje se u lečenju najčešće svetske boli, one u leđima, uzrokovane degenerativnim promenama kičme.

Primena bi trebala početi u bečkoj klinici u kojoj će vodeći hirurzi biti uključeni u drugu indikaciju tzv. spinalnu fuziju. To je postupak koji se sprovodi u slučajevima kad zbog velikog bola u kičmi koja se širi i u noge kod osoba koje imaju problema sa degenerativnim promenama (disk) dođe do pritiska na krajeve nerava, a ne može se pomoći konzervativnim metodama.

Kada se operacijom ukloni disk, taj se prostor pojačava kavezom, a zadnji deo kičme fiksira se žicama.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Novi lek Osteogrov finansirala je Evropska komisija za nauku (FP7 Health), a za razvoj leka i kliničko testiranje odobreno je 5,8 miliona evra, čime je - tvrdi Slobodan Vukičević - stvoren dosad najjeftiniji lek za globalnu primenu.

A za sve one koji su alergični na ambroziju, u sledećem videu saznajte kako da ublažite alergiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AntiBot

    12. septembar 2016 | 18:11

    Opet genije Srbin iz hrvatske...hehehe..bravo doktore Slobo care!

  • mile zemljoradnja

    12. septembar 2016 | 19:04

    a u šta duviješ dok nezaraste,soproštenjem koska...u glet masu

  • Tutor

    12. septembar 2016 | 18:39

    Najbolja je gavez.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA