≫ 

IZMEĐU PROŠLOSTI I BUDUĆNOSTI: 25 godina autorske modne scene u Srbiji

Došlo je vreme da se prisetimo početaka savremene modne scene u našoj zemlji. Saznajte zašto su neki sjajni i talentovani dizajneri odustali od svog posla i prisetite se kako su Nedelje mode izgledale nekad

  • 0

U okviru obeležavanja jubileja Beogradske nedelje mode, u Muzeju primenjene umetnosti, od 27. oktobra do 19. novembra biće postavljena izložba Između prošlosti i budućnosti: 25 godina autorske modne scene u Srbiji.

 

Autori izložbe su mr Ksenija Marković Božović i Nenad Radujević, koji su se, uz pomoć saradnika Igora Stepančića, dizajnera postavke i Milice Cukić, koordinatora saradnje ispred MPU-a, potrudili da izložba ozbiljno i celovito sistematizuje i predstavi deo prošlosti i sadašnjosti savremene scene autorskog modnog dizajna. Moda se brzo kreće, pa izlaganje dosadašnjih iskustava za cilj ima da široj publici predstavi prošlost modne kreativnosti, a stručnoj javnosti ponudi okvir za promišljanje budućnosti.

 

Izložba će prikazati razvoj savremene scene domaćeg autorskog modnog dizajna od devedesetih do danas. Fokus izložbe je na predstavljanju autora čiji je samostalni rad obeležio ove godine. Izloženi modeli i fotografije pružiće uvid u razvoj estetskih i proizvodnih standarda sektora i omogućiti bar naslućivanje obrisa njegovih potencijala i dometa.

 

Autori, čiji je rad hronološkom odrednicom postavke obuhvaćen, u najvećoj meri, jesu oni autori koji predstavljaju činioce aktuelne scene autorskog modnog dizajna. Manji broj prikazanih dizajnera više se ne bavi samostalno modom, pa ni modom uopšte; dok je jedan broj danas deo svetske modne scene. U tom smislu, izložba pruža uvid u ne samo razvoj srpskog autorskog dizajna kao jedinstvenog bića, već i uvid u početke i razvoj dizajnera per se.

 

Foto: Promo

Foto: Promo

 

Biće zanimljivo prisetiti se kultnih modela devedestih, ili početaka Čumić distrikta; zapitati se zašto su pojedini talenti odustali, ili otišli u druge vode – geografske ili poslovne.

 

Nesumnjivo je da bi sistematizacija, koju izložba ima namere da ponudi, bila potpunija dodatnim obrađivanjem i materijala u kontekstu razvoja srpske modne industrije ovih godina.

 

Nazalost, prostorne i druge (ne)mogućnosti ograničile su prikazivanje na onaj deo savremene istorije domaće mode koji se odnosi na isključivo samostalne modne kolekcije. Ipak, započeta saradnja sa Muzejom, kao i razvoj metodologije prikupljanja i prikazivanja građe, jesu dobra osnova za nove slične porjekte, dopunu postojeće i nove postavke.

 

Izložbu će pratiti off program sačinjen od stručne konferencije, okruglih stolova, dečijih radionica i sustreta sa dizajnerima, kao i stručno vođenje kroz postavku.

 

(Telegraf.rs / PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA