Pjer Karden: Jovanka Broz je volela moje kreacije

Slavni svetski kreator prvi put je u Beogradu bio na poziv Brozove supruge, kada je čitava zemlja na njega ostavila jako dobar utisak. Dvadeset i pet godina kasnije, Karden večeras prisustvuje reviji u bašti Belog dvora

  • 0

Jedan od najpoznatijih francuskih i svetskih dizajnera Pjer Karden u Beogradu je prvi put bio na poziv supruge Josipa Broza Tita Jovanke. Dvadeset pet godina kasnije, Karden je ponovo u srpskoj prestonici, gde će večeras prisustvovati modnom događaju "Sun Moon & Stars Belgrade Fashion Nights 2012".

Slavni dizajner kaže da je Beograd na njega ostavio jako lep utisak i da mu je žao što se Jugoslavija raspala.

Pre više od dvadeset godina sam na poziv gospođe Tito, Jovanke Broz, prvi put došao u Jugoslaviju. Bio sam oduševljen. Užasno mi je žao što se jedna takva zemlja raspala. Srećan bih bio kada biste se ponovo ujedinili. Jovanka je volela moje kreacije - kaže slavni dizajner.

On će večeras od 20.30 sati u bašti Belog dvora, a u društvu prestolonaslednika Aleksandra i princeze Katarine, ambasadora Francuske Fransa Gzavijea Denioma prisustvovati reviji koju organizuje modna agencija "Fabrika".

Pjer Karden je više od 60 godina jedan od najboljih svetskih modnih kreatora. Kaže da uspeh duguje bogatim ljudima, a da je sam odrastao u siromašnoj porodici. Želja za odlaskom iz nemaštine mu je davala snagu da ide dalje. Pjer se tokom dugog života i bogate karijere družio s Kenedijevima, Fidelom Kastrom, kao i sa gospođom Gandi.

- Jesam, iako Kastro nije moj politički idol. Jer ja nisam komunista, ja sam kapitalista - kaže Karden.

On otkriva kako ga je verovanje u kapitalizam za vreme šezdesetih godina, kada u Rusiju niste lako mogli da uđete, uvelo u pomenutu zemlju u roku od dva dana.

- Od tadašnjeg ruskog ambasadora sam tražio vizu za Rusiju. Tada se viza za tu zemlju čekala nekoliko meseci. Prišao sam mu i rekao: "Znate, ja nisam komunista, ja sam kapitalista". On me je pogledao i rekao mi da komunistima u životu fali sve i svašta i da deli moju viziju. Dobio sam vizu u roku od dva dana - priča Karden.

(M. S. / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA