PJER KARDEN ZA TELEGRAF: Žalim za starom Jugoslavijom (FOTO / VIDEO)

Francuski dizajner otkriva čime se, pored kreiranja, još bavi i šta ga inspiriše. Govoreći o svojim godinama, ističe da svako može da kaže: "Bio sam mlad", ali retko ko da je toliko star

  • 0

Svetski poznat francuski modni kreator Pjer Karden predstavio je u Beogradu svoju novu kolekciju od 200 modela u okviru modnog događaja "Beogradske noći mode". Humanitarna revija, koju su organizovali princeza Katarina i princ Aleksandar Karađorđević zajedno sa ambasadom Francuske, održana je u bašti Belog dvora.

Priznati modni kreator revijom je prikazao svoj specifični i avangardni stil, predstavljajući haljine geometrijskih oblika. Kako ističe, njegova moda je eksperimentalna, ponekad nepraktična. Ekskluzivno za Telegraf.rs francuski kreator odgovorio je na nekoliko pitanja:

Gospodine Karden, dobrodošli u Beograd. S obzirom na činjenicu da ste u Srbiji prvi put bili pre 70 godina, kakve impresije imate sada?

Tako je, prvi put sam došao kada sam imao 20 godina, hteo sam da putujem svetom i krenuo sam od Srbije. Takođe, pre 25 godina sam došao na poziv Jovanke Broz, kojoj sam doneo moje kreacije . Dosta se toga promenilo i, iskren da budem, veoma mi je žao. Svašta ste pretrpeli, krize, bombardovanje.. Žalim za starom Srbijom, odnosno tadašnjom Jugoslavijom.

Vaše kreacije su veoma specifične, zastupljeni su geometrijski oblici, oštre ivice i specifični materijali. Ne mogu da se ne primete prepoznatljivi oblici Pabla Pikasa, začetnika kubizma, koji ih je koristio. Da li vas je on inspirisao?

Poznavao sam Pikasa i Sezana, bili su moji veliki prijatelji. Pikasova umetnička dela oduvek su me oduševljavala, ali nije on izvor moje inspiracije. Od kada sam otišao od Kristijana Diora, za kog sam radio, inspiraciju isključivo nalazim u kosmosu. Zvezde i mesec me inspirišu, to možete primetiti i večeras na reviji koja nosi naziv "Sun, Moon, Stars Belgrade Fashion Nights 2012". Volim da stvaram noću, tada nastaju moje kreacije. Potrebni su mi tišina i noć.

Da li ste imali prilike da sarađujete sa srpskim kreatorima, s obzirom na to da je srpski maneken Đorđe Bogdanović bio zaštitno lice vaše kuće 2010. godine? 

Mnogo manekena je prošlo kroz moju modnu kuću, prikazali smo sigurno više od 300 kolekcija. Nisam imao priliku da sarađujem sa kreatorima iz Srbije, ali zašto da ne, voleo bih. Nisam još za bacanje, zar ne? Svako može da kaže: "Bio sam mlad", ali ko može da kaže da je ovoliko star. Sviđa mi se kako radite, srpski modeli su sjajni, ostvarili smo odličnu saradnju i verujem da će i večeras sve proći u najboljem redu.

Pre početka revije, modnom pistom prošetale su četiri devojčice noseći modele beogradske modne dizajnerke Dragane Ognjenović, a nakon njihovog defilea, prisutnima se obratila direktorka i osnivač modne agencije ''Fabrika'' Vesna Mandić, koja je Kardenu poželela dobrodošlicu.

Tokom revije među prikazanim modelima mogle su se videti haljine neobičnih oblika sa čvrstim krugovima, koji su im davali poseban pad,  zatim muški kaputi sa i bez rukava sa asimetričnim kopčanjima, strukirane letnje haljine, plišane haljine, haljine sa nebičnim detaljima od šarenih materijala, kao i veliki broj raznobojnih baletanki.

Događaju je prisustvovalo više od 400 zvanica i više od 150 predstavnika medija, među kojima i ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, rektor Megatrend univerziteta Mića Jovanović, estradna umetnica Ekstra Nena, Seka Aleksić sa suprugom, pevačica Lena Kovačević, ambasadori Nemačke, Rusije, Belgije, Crne Gore, Brazila, Australije, predstavnici Konzulata Italije, kao i predstavnici modnog i javnog života Srbije.

(Isidora Danić / Foto: V. Lukić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA