Vreme čitanja: oko 2 min.

ISPRAVKA Nalepnice na bananama nisu tu slučajno

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brojevi na nalepnicama na voću i povrću predstavljaju PLU kodove koje dodeljuje Međunarodna federacija za standarde poljoprivrednih proizvoda

  • 1

Znate za one nalepnice koje se nalaze na voću? Kod nas u radnjama ih viđamo uglavnom na bananama, ali su prisutne i kod drugih proizvoda. Te nalepnice kriju mnogo toga što prosečan potrošač ne zna.

LJUDI U CELOM SVETU JEDU KORU OD BANANE: To je zato što znaju jednu stvar koju mi ne znamo

Brojevi na nalepnicama na voću i povrću predstavljaju PLU kodove (Price Look Up - Pretraga cene) koje dodeljuje Međunarodna federacija za standarde poljoprivrednih proizvoda (International Federation for Produce Standards - IFPS). Kako se na stranici ove organizacije objašnjava, PLU kodovi koriste se za identifikaciju voća i povrća, biljaka i orašastih plodova koji se ne moraju pakovati pre prodaje, navodi portal Raskrinkavanje.ba.

Osnovna namena PLU kodova je, objašnjava se, stvaranje lakšeg, bržeg i preciznijeg procesa vođenja inventure i prodaje takvih proizvoda. IFPS dodeljuje ove kodove nakon “rigoroznog pregleda na nacionalnom i međunarodnom nivou”. Ovi kodovi označavaju različite atribute koji se pripisuju konkretnom proizvodu, poput njegove vrste, veličine ili načina uzgoja. “PLU kodovi osiguravaju da potrošači/ce plaćaju tačnu cenu tako što uklanjaju potrebu da kasiri/ke identifikuju proizvod i to da li je on konvencionalno ili organski uzgajan ili ne”, navodi se na stranici ove organizacije.

Korišćenje ovakvih kodova na proizvodima nije obavezno za proizvođače, te sami mogu doneti odluku o tome da li će zatražiti dodelu PLU koda za svoje proizvode ili ne.

Kada je reč o brojevima koji čine kodove, na stranici IFPS-a objašnjava se:

PLU kodovi od 4 i 5 cifara za proizvode nasumično se dodeljuju u okviru niza brojeva unutar serije 3000, 4000, 83000 i 84000. 83000 i 84000 biće dodeljeni nakon što se iscrpe serije 3000 i 4000. Sam kod ne sadrži nikakvu informaciju. Na primer, nijedan broj u okviru četvorocifrenog broja ne predstavlja ništa posebno.

Četvorocifreni kodovi su za konvencionalno uzgajane proizvode.

Petocifreni kodovi koji koriste serije 3000 i 4000 koriste se za identifikaciju organskih proizvoda.

Prefiks '9' stavio bi se ispred četvorocifrene konvencionalno uzgajane šifre za organske proizvode.

Prefiks 8 nekada je zaista označavao genetski modifikovane proizvode, ali on nikada nije korišćen u maloprodaji.

Kako je usvajanje PLU kodova dobilo na snazi, IFPS se obavezao da će preneti prethodno nekorišćeni prefiks "8" kako bi se prilagodio povećanju raznovrsnosti svežih proizvoda kako oni ulaze na tržište. Iako je prefiks "8" (83000-84999) nekada bio rezervisan za proizvode GMO, prefiks nikada nije korišćen u maloprodaji. Uklanjanje prefiksa ove oznake daće hiljadu dodatnih PLU kodova koji će se koristiti u narednim godinama. Serija 83000 biće rezervisana za konvencionalno uzgajane artikle, dok će serija 84000 označiti odgovarajuću organsku stavku.

Napomena: Prvobitno objavljen tekst koji smo preneli sa portala 24sata.rs je ispravljen na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba. Netačne tvrdnje koje smo objavili - da kod koji sadrži pet cifara i počinje brojem 8 govori da je voće ili povrće genetski modifikovano, kao i da genetski uzgojena banana nosi oznaku 84011, uklonjene su iz teksta.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA