Dizajnerke Lada Dragović i Sonja Mirkov pokrenule projekat "Budućnost nasleđa": Oživljavanje kulturnog nasleđa i srpskog folklora! (FOTO)

Kroz zanimljive etno detalje i uz neobičnu formu pokušale su da ožive kulturno nasleđe i stare zanate

  • 1

Modna dizajnerka Lada Dragović i dizajnerka nakita i vajarka Sonja Mirkov pokrenule su projekat "Budućnost nasleđa" koji je inspirisan srpskim folklorom, a ima za cilj razvoj moderne gradske nošnje. U okviru projekta, dizajnirale su istoimenu kolekciju, koja spaja elemente iz srpske tradicije sa današnjim, savremenim dobom.

S obzirom na to da je stara izreka glasila "Kad u Parizu pada kiša, u Beogradu se otvaraju kišobrani", dve dizajnerke su pokušale da svojim kreacijama ožive tradicionalno srpsko odelo, koje je nekada bilo u koraku sa najvećim svetskim prestonicama mode. Srbija im je bila neiscrpan izvor inspiracije, a vođene tom idejom spojile su dve različite, ali kompatibilne grane umetnisti - modni dizajn i dizajn nakita. Kroz zanimljive etno detalje i uz neobičnu formu pokušale su da ožive kulturno nasleđe i stare zanate.

Foto: Promo Foto: Ivan Antonijević

Oživljavanje zanata se pre svega ogleda kroz ručno rađen nakit, zatim obuću, kapu, torbe, ali rađene u savremenoj tehnici, kao što je galvanizacija. Osim modnih detalja, i svi odevni predmeti su rađeni u savremenoj produkciji, a od materijala su korišćeni svila, pamuk, saten, zatim imitacija krzna...

Foto: Promo Foto: Ivan Antonijević

Dizajnerke su želele da akcenat stave na dostojanstvenost, eleganciju i uzvišenost nekadašnjih vremena. One ističu da su devojke koje nose njihove kreacije prave dame, koje prkose zakonima današnjice, i čuvaju svoje dostojanstvo.

Foto: Promo Foto: Ivan Antonijević

Sonja Mirkov je diplomirala na primenjenom vajarstvu na FPU 2010. godine. Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama u zemlji, kao i na domaćim i internacionalnim simpozijumima za skulpturu i nakit. Na koloniji MajdanArt 2010. njen nakit ušao je u zvaničnu proizvodnju, a osvajala je nekoliko nagrada za skulpturu.

Foto: Promo Foto: Ivan Antonijević

Lada Dragović diplomirala je modni dizajn na fakultetu Mod’Art International 2010. godine, nakon čega su usledile kolekcije "Kuku nest", "Haze", "Meet my granny", “Šesta stanica Vizantije","Robes à la française", "Pink apple" i "The Piano".

Foto: Promo Foto: Ivan Antonijević

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA