≫ 

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Zašto nam oči suze?

Saznajte zašto nam oči suze i još četiri zanimljive činjenice

  • 0

Ovo su pet najzanimljivijih činjenica za danas. Saznajte nešto novo svakog dana na našem portalu.

1. Severni i centralni deo države Bosne i Hercegovine se zove Bosna, a to ime najverovatnije potiče od stare indo-evropske reči bosana, što znači voda.

Foto: Pero Kvrzica via Foter.com / CC BY Foto: Pero Kvrzica via Foter.com / CC BY

2. Najlakši posao na svetu je profesionalni spavač. On testira dušeke. Neke kompanije redovno pozivaju volontere da isprobaju dušeke u hotelskim sobama, a jedini zadatak im je da spavaju i da ujutro uz kafu ocene kako su spavali na njima.

Foto-ilustracija: Foter/jessicalrone Foto-ilustracija: Foter/jessicalrone

3. Sunđeri za pranje sudova su čak 200.000 puta prljaviji od wc šolje, sa 10 miliona bakterija po svakom kvadratnom centimetru.

Foto: flickr/las - initially Foto: flickr/las - initially

4. U antičkom Rimu ljubičasta boja je bila rezervisana isključivo za vladara. Ta boja se doživljavala kao vrhunac dostojanstva i najviša u hijerarhiji boja. Vladari bi svakog jutra oblačili ljubičaste toge, a u njima su se toliko dobro osećali da nisu dopustili nikom drugom da nosi ovu boju. Toliko su bili opsednuti da su njeno nošenje zabranili zakonom.

Koloseum u Rimu je najveći antički amfiteatar. Prvobitno je nazivan pod dinastiji Flavijevaca koji su ga sagradili. Foto: Wikimedia/Diliff Koloseum u Rimu je najveći antički amfiteatar. Prvobitno je nazivan pod dinastiji Flavijevaca koji su ga sagradili. Foto: Wikimedia/Diliff

5. Suze igraju ključnu ulogu u "redovnom održavanju očiju". Suze su sastavljene od tri različite komponente, a to su voda, sluz i mast. Ako ove komponente nisu u dovoljnim količinama, vaše oči mogu da postanu suve. Mozak odmah reaguje na ovu promenu, pa stvara višak tečnosti, a kao rezultat, vaše oči počinju da suze.

Foto-ilustracija: Foter/S.A.M ~ Foto-ilustracija: Foter/S.A.M ~

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA